Pași importanți făcuți de Guvern pentru înființarea unei bănci de gene, la Buzău. Inițiativa a plecat de la cercetătorul Costel Vânătoru și a propus-o ministrului Agriculturii în urmă cu câteva luni, atunci când oficialul a făcut o vizită la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Legumicolă Buzău. De atunci au fost parcurse mai multe etape legislative care permit finanțarea instituției buzoiene. Practic, anul viitor țara noastră va avea o bancă de gene pentru legumicultură, floricultură, plante medicinale și aromatice, pentru a realiza culturi din sămânța proprie. Noua unitate va funcționa la Buzău, sub coordonarea specialiștilor de la Stațiunea de Dezvoltare Legumicolă.
Dacă pentru înființarea băncii de gene demersurile au fost realizate, nu același lucru se poate spune și despre punerea în funcțiune a canalului de irigații Siret- Bărăgan, un proiect abandonat de peste două decenii. Conform ministrului Agriculturii, realizarea acestui obiectiv este mult prea costisitoare.
Proiectul Canalului Siret-Bărăgan a fost aprobat de Nicolae Ceauşescu în 1986, iar în anul următor a început execuţia primului tronson. Canalul ar trebui să aibă 198 kilometri, o lăţime la bază de 20 de metri şi o adâncime de 7 metri. Însă, acum, proiectul ar trebui regândit din temelii și adaptat situației actuale.
Conform proiectului, canalul ar fi trebuit să aibă următorul traseu: Călimăneşti-Mărăşeşti-Focşani-Râmnicu Sărat-Buzău-Urziceni-Dridu, între Acumularea Călimăneşti de pe Siret şi lacul Dridu, situat la nord de Bucureşti, pe râul Ialomiţa.(DENISA IRIMIA)