Banca de Gene funcționeză la jumătate din capacitate

0
14

Pași timizi în cercetare
Banca de Gene și-a început activitatea dar funcționează la jumătate din capacitate. Doar 17 specialiști au fost angajați până în momentul de față și nici măcar postul de director nu a fost scos la concurs. Cu toate acestea, s-au făcut pași importanți astfel încât instituția să își atingă scopul, respective cel de conservare și dezvoltare a resurselor genetice vegetale.
Cu pași timizi dar siguri, Banca de Gene și-a început activitatea. Nu există resursele financiare necesare la acest moment pentru desfășurarea unor lucrări intense în domeniul conservării genetice în schimb au fost amenajate spațiile necesare activității de cercetare.
Cea mai importantă componentă în domeniul cercetării este resursa umană iar Banca de Gene duce lipsă de specialiști. În acest moment, instituția funcționează la jumătate din capacitate.
Uniunea Europeană atenționează România cu privire la conservarea resurselor genetice. Potrivit specialiștilor, prin băncile de gene, autoritățile ar trebui să realizeze într-un timp cât mai scurt un catalog extins al genelor vegetale având drept obiectiv conservarea biodiversității agricole în vederea utilizării în scop alimentar, industrial și chiar medical. Directorul Băncii de Gene Buzău a transmis deja Ministerului Agriculturii un draft de buget în vederea accelerării activității în ceea ce privește instituția de la Buzău.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ