BANCA DE GENE VA FI ÎNFIINȚATĂ

0
92

Banca de Gene de la Buzău va deveni realitate. Guvernul a aprobat proiectul care vizează înființarea acestei Bănci Naționale de Gene pentru Legumicultură, Floricultură, Plante aromatice și Medicinale, investiție ce se ridică la 6 milioane de euro. Proiectul datează din anul 2017, însă documentația a fost una stufoasă, ce a avut nevoie de multe aprobări și studii până la hotărârea de guvern.
Guvernul a aprobat înființarea Băncii Naționale de Gene pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale de la Buzău. Proiectul privind această bancă datează din anul 2017 și constă în înființarea la Buzău a unui centru în care să fie stocate toate soiurile de legume, plante medicinale și aromatice, atât din țară, cât și din străinătate. Noua unitate va fi subordonată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și va funcționa sub coordonarea specialiștilor de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. Investiția se ridică la 6 milioane de euro. Necesitatea înființări unui astfel de centru a apărut ca urmare a dispariției a mii de soiuri de legume și plante autentic românești. Pentru că nu au putut fi depozitate într-un loc potrivit, semințele fie s-au pierdut, fie au ajuns în bănci de gene din alte țări.
,,Având în vedere că în acest moment nu există program național de conservare a resurselor genetice, s-au pierdut foarte multe soiuri, foarte multe creații românești au dispărut sau o parte dintre acestea au ajuns să fie gestionate de alte bănci de gene din lume, Banca va contribui la păstrarea și valorificarea patrimoniului genetic autohton la standardele științifice (…) Banca va conserva patrimoniul genetic vegetal aflat în acest moment la Stațiunea de -cer¬cetare legumicolă Buzău și de pe cuprinsul țării, care cuprinde peste 10.000 de soiuri de legume, plante me¬dicinale și aromatice pe cale de dispariție”, se arată în nota de prezentare a hotărârii de guvern cu privire la înfiin¬țarea Băncii de Resurse Ve¬getale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Vegetale Buzău.
În hotărârea adoptată de Guvern, este argumentată și localizarea investiției la Buzău.
,,Localizarea acestei bănci la Buzău are în vedere tradiția existentă, fiind cel mai vechi bazin legumicol din țară care activează din anul 1957, Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Legumicolă Buzău, și, totodată, prima unitate de cercetare de profil din România care deține cea mai bogată colecție de germoplasmă din România, compusă din peste 10.000 de genotipuri”.
Potrivit actului normativ adoptat de executiv, Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău are mai multe atribuții, precum: prospectează zonele agricole şi flora spontană a României în vederea identificării resurselor genetice valoroase; întocmește programul de colectare a materialului genetic valoros identificat în cadrul operațiunii de prospecție; asigură logistica și execută operațiunea de colectare a materialului genetic prospectat; înregistrează materialul genetic depus de unitățile de profil acreditate, de donatori sau colectat de specialiștii băncii.
În momentul de față, în România, mai există o singură bancă de gene, la Suceava.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ