BANI PENTRU CENTRALE TERMICE

1
808

Buzoienii racordați la sistemul centralizat de încălzire, dar care vor să își monteze o centrală termică se vor bucura de ajutor din partea Primăriei. Municipalitatea a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre ce va fi votat luna aceasta, care prevede acordarea unor ajutoare de urgență pentru procurarea și instalarea unor sisteme de încălzire. Sumele vor fi direcționate, în special, către persoanele singure și către familiile defavorizate, care nu-și permit să cumpere o centrală termică.
Buzoienii stau, de o săptămână în frig, în ciuda temperaturilor scăzute de afară. Ecogen Therm a rămas fără gaze și s-a văzut nevoită să sisteze livrarea agentului termic către Regia Autonomă Municipală. Cei mai afectați sunt copiii din școli, grădinițe și creșe, unde părinții au adus de acasă aeroterme și calorifere electrice pentru ca cei mici să nu tremure de frig în clase. Dar pentru ca aceste situații să nu se mai repete și în sezonul viitor, Primăria a decis ca, în acest an, toate unitățile de învățământ să fie dotate cu centrale termice. Totodată, și cei mai mulți dintre proprietarii celor 12 mii de apartamente lăsate fără căldură caută soluții pentru a nu mai sta la mâna Regiei Autonome, respectiv a Ecogen. În acest sens, pentru şedinţa ordinară a Consiliului Local Municipal din această lună a fost iniţiat proiectul de hotărâre privind aprobarea criteriilor pentru acordarea unor ajutoare de urgență, precum și a prestațiilor financiare excepționale. Mai exact, Primăria va acorda sprijin financiar buzoienilor cu venituri reduse pentru a-și achiziționa o centrală termică.
,,Având în vedere faptul că furnizorul de energie termică a făcut publică imposibilitatea susținerii în continuare a costurilor generate de furnizarea de energie termică pentru încălzire și apă caldă de consum, precum și faptul că în cursul lunii aprilie 2019 a încetat furnizarea de agent termic, considerăm oportun acordarea unor ajutoare sociale de urgență pentru procurarea și instalarea unor sisteme de încălzire persoanelor singure și familiilor defavorizate din municipiul Buzău. Acordarea acestor ajutoare sociale de urgență se impune deoarece aceste familii nu dispun de resurse financiare suficiente pentru acoperirea costurilor achiziționării și instalării unor sisteme de încălzire, iar pe perioada sezonului rece următor vor fi expuse unui risc ambiental crescut”, se menționează în expunerea de motive a actului normativ.
Conform proiectului de hotărâre ce va fi supus spre aprobare, pentru acoperirea parțială a unor cheltuieli necesare achiziționării și instalării unui sistem de încălzire al locuinței, astfel încât sănătatea persoanelor singure și a familiilor defavorizate care fac parte din asociații de locatari sau proprietari să nu fie pusă în pericol de lipsa acestui sistem de încălzire, și care au un venit net per membru de familie de până la nivelul salariului minim net pe țară, se acordă un ajutor de până la 7.000 lei, o singură dată.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ