BANI PENTRU SALVAREA MĂNĂSTIRII RĂTEȘTI

0
69

Mai multe parohii din judeţ au primit de la Consiliul Judeţean bani pentru efectuarea unor lucrări. În total, este vorba de peste 250 de mii de lei, bani care ajung la 16 unităţi de cult din judeţ. Cea mai mare sumă a fost alocată Mănăstirii Răteşti, din comuna Berca, pentru continuarea lucrărilor de consolidare, aceasta fiind grav afectată de alunecări de teren în primavara anului 2014.
Consiliul Județean Buzău a aprobat alocarea unor sume de bani pentru mai multe parohii din judeţ. Cea mai mare sumă va merge către Mănăstirea Rătești, unde se impune, de urgență, o consolidare, mai ales că este un monument istoric. Consiliul Județean a decis ca 86.000 lei să fie banii destinați Mănăstirii Răteşti din comuna Berca pentru continuarea lucrărilor de consolidare.
Consiliul Județean a alocat câteva 10.000 leiunor parohii din comunele Verneşti, Săhăteni, Săpoca sau Ţinteşti, bani cu care fie vor fi reparate acoperișurile lăcașurilor de cult, fie vor fi montate sisteme de încălzire.
Un adevărat dezastru s-a produs la Mănăstirea Ratesti în primăvara anului 2014. Dealul de sub așezământ a început să alunece la vale cu tot cu chilii, în urma ploilor abundente. Pământul a alunecat și pereții mai multor clădiri s-au prăbușit, iar biserica aproape s-a dezmembrat. Complexul arhitectural al Mănăstirii Rătești a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Buzău din anul 2015.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ