Băuturi fine și mancăruri alese în cimitir! Paștele Blajinilor, prilej pentru pomenirea mortilor

0
103

Grătare încinse, mâncare si băutură din belsug. Asa si-au pomenit azi mortii, romii din municipiul Buzău, cum numai ei stiu să o facă. Un loc de traditie în care fumul grătarelor se înalță spre cer în lunea de după Duminica Tomei a fost Cimitirul Sf. Gheorghe. Friptura de miel, ouă rosii, fructe exotice stropite din plin cu vin si whisky au degustat în cimitir familiile de romi pentru ca cei trecuti în nefiintă să se bucure în egală măsură de bunătătile lumesti.
Cimitirul Sf.Gheorghe din municipiul Buzău s-a transformat astăzi în locul de întîlnire al familiilor de romi veniți cu mic cu mare să-și pomenească rudele trecute în neființă. Mesele au fost întinse şi încărcate cu ouă roşii, cozonac, peşte şi băuturi fine, iar pe grătare au sfîrîit ore în şir fripturile, micii, mielul şi cîrnaţii. Clopotele au dat startul sărbătorii de pomenire pe care romii o păstrează cu sfințenie de sute de ani.
Deși mai puțini la număr față de anii trecuti din cauza vremii capricioase, romii au întins din nou mesele în cimitirul Sf.Ghorghe. Pentru că țin la cei care s-au stins din viață buzoienii au ținut să îi cinstească cu cele mai bune bucate. Fripturi de miel, cîrnați la grătar, fructe exotice și băuturi fine.
La porțile cimitirului au fost mobilizate și cîteva echipa din cadrul Poliției Locale. De Paştele blajinilor sunt pomeniți atât morții cunoscuți, cât și întregul neam al celor care dau de pomană. Este ziua în care ofrandele ajung și la sufletele celor răposați fără a fi împărtășiți ori la cele ale copiilor mici, morți înainte de a fi botezați.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ