BEBELUŞI LĂSAŢI ÎN MATERNITATE

0
276

În cursul anului 2018, un număr de 25 de copii au fost abandonaţi în Maternitate ori în secţia de Pediatrie, în primele zile de la naştere. Bebeluşii rămân în salonul din spital timp de o lună sau mai mult, până când autorităţile finalizează anchetele sociale, stabilesc dacă pot fi redaţi familiilor sau dacă ajung în grija Protecţiei Copilului. Sunt zile în care se înregistrează și 4-5 abandonuri, iar fenomenul pare să ia amploare, la nivelul județului.
Anul trecut, 25 de copii au fost abandonați în Maternitate ori în Secția de Pediatrie, încă din primele zile de viață. Ei au învățat să spună mamă sau tată asistentelor și medicilor. Cadrele ¬me¬dicale sunt cele care le aduc zâmbetul pe buze, iar casa lor este salonul din spital pentru o lună sau mai bine, până când autoritățile finalizează anchetele sociale, stabilesc dacă pot fi redați familiilor sau dacă vor ajunge în grija Protecției Copilului. Reprezentanții Spitalului Județean trag un semnal de alarmă după ce au constatat că peste 20% din femeile care nasc la Maternitatea din Buzău sunt minore.
O situație la fel de îngrijorătoare este și faptul că foarte multe mămici ajung la Maternitate cu infecții, ceea ce crește riscul de complicații la naștere, tocmai pentru că pe parcursul sarcinii nu au trecut pragul vreunui cabinet me¬dical.
Situațiile de abandon înseamnă pentru autorități declanșarea unor proceduri pentru clarificarea situației nou-născuților. De cele mai multe ori s-a constatat că sărăcia este cea care le împinge pe mămici să-și abandoneze copiii în unitățile medicale.
Pentru că sărăcia și lipsa de educație sunt motivele principale ale abandonului, autoritățile au convenit să dea o mână de ajutor familiilor cu mulți copii, a căror situație financiară nu le permite să mai îngrijească și alte suflete. Este vorba despre monta¬rea de sterilete gratuite pentru mămicile care au copii, dar cărora condițiile financiare precare nu le permit să mai crească alții, pentru prevenirea abandonului ulterior.
De la semnarea protocolului și până în prezent, adică în decurs de mai bine de o lună, s-au prezentat două mămici care au beneficiat de sprijin pentru a-și pune sterilet.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ