Buzăul se numără printre judeţele în care se înregistrează , încă, multe cazuri de pestă porcină africană. Potrivit ultimului bilanţ realizat la nivelul întregii ţări, de către Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară, în judeţul nostru sunt active 5 focare în gospodăriile populaţiei, iar alte 20 sunt înregistrate în mediul sălbatic, la mistreţi.
Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a actualizat situația privind evoluția pestei porcine africane. Potrivit raportului, în judeţul Buzău, sunt, în prezent active 5 focare în gospodăriile populației și 20 de cazuri la mistreți. În acelaşi timp, de la apariţia bolii, în judeţul nostru 20 de focare au fost stinse. Buzăul apare şi pe lista judeţelor în care au fost plătite despăgubiri, pentru cele 7 exploatații afectate în valoare de 11.960 de lei. Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.
“ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona efficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană”, se arată într-un comunicat de presă al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare.
Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.
Laurenţiu Marinov/Robert Oprea