Boala mînă-gură-picior face ravagii printre copii

0
2021

Sectia de Pediatrie a Spitalului Judetean Buzău începe să fie luată cu asalt de copii care suferă de o afectiune mai putin cunoscută dar extrem de virală cu simptome care apar într-un timp scurt si greu suportabile. Este vorba despre boala mână-gură-picior, foarte contagioasă, determinată de un virus iar denumirea afectiunii este dată de leziunile ulcerative care apar la nivelul gurii si apoi a membrelor. Zeci de pacienti se prezintă lunar la Sectia Pediatrie iar valul de îmbolnăviri abia este la început.

Spitalul Județean Buzău se confruntă în această perioadă cu un val de pacienți afectați de o afecțiune mai puțin cunoscută dar extrem de contagioasă care în debutul ei are o simptomatologie asemănătoare unei simple răceli. Boala mînă-gură-picior transmisă de virusul Coxsackie A16 apare frevcent în sezonul cald și afectează copiii cu vîrste pînă la 10 ani cu un sistem imunitar slab.

Denumirea ei este dată de zonele în care apar o serie de erupții dureroase.

Din pricina erupțiilor care apar la nivelul gurii, copiii nu pot consuma hrană sau lichide și ajung de cele mai multe ori la spital acolo unde sunt hrăniți prin perfuzii. Sunt extreme de puține cazuri cînd boala poate evolua la nivel neurologic, spun medicii. Nu există un tratament pentru combaterea virusului în schimb sunt folosite medicamente pentru ameliorarea simptomelor. Sub nicio formă, subliniază specialiștii, părinții nu trebuie să administreze celor mici antibiotic.

Lunar în jur de 50 de copii se prezintă la Spitalul Județean Buzău și la Secția de Boli Contagioase cu simptome specifice bolii mînă-gură-picior. Frecventă primăvara și vara, afecțiunea cunoaște o explozie în septembrie o dată cu începerea școlilor și deschiderea grădinițelor ca urmare a faptului că este extrem de contagioasă. (Florin Zafiu)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ