BRETEAUA DE LA BERE, LA DNA

0
382

O hotărâre din anul 2013, a Consiliului Local Municipal a devenit obiectul unui dosar ajuns în atenția procurorilor antocorupție. Este vorba despre împroprietărirea a doi afaceriști care au primit în compensație de la Primăria Buzău o suprafață de teren la schimb pentru breteaua care face legătura între Șoseaua de centură a municipiului și Drumul Național 10.

Mai exact, afaceriștii Ion Leu și Anton Constantin au primit din partea municipalității, 100 de mii de metri pătrați de teren pe care ar fi trebuit construite locuințe ANL pentru cei 9.000 de metri pătrați aferenți bretelei de la Fabrica de Bere. Această despăgubire a fost luată la bani mărunți de către procurorii DNA București, pe motiv că cei doi afaceriști, cumpărători de drepturi litigioase, și nu moștenitori de drept, ar fi primit o suprafață de zece ori mai mare decât li s-ar fi cuvenit.

Anchetatorii vor acum să afle dacă la mijloc ar fi existat vreo influență din partea conducerii Primăriei de la acea vreme, astfel încât, aleșii locali să fie determinați să voteze pro sau contra proiectului de hotărâre. În acest sens, consilierii Silviu Roșioru și Constantin Ionescu au fost chemați la audieri în această săptămână și au dat explicații despre acest schimb de terenuri făcut în 2013, în baza unei hotărâri a Consiliului Local Municipal.

De altfel, în urma unui control efectuat ulterior, reprezentanţii Camerei de Conturi au stabilit că punerea în posesie ar fi prejudiciat bugetul local cu aproape trei milioane de euro.

 „Entitatea a retrocedat suprafaţa de 9.816,47 m.p. teren, deşi o parte din aceste terenuri respectiv 5.516,7 mp, era ocupată cu lucrări de utilitate pu­blică (şoseaua de centură, pasaj rutier DN2E85 şi parcare ­pu­blică). Ulterior, conducerea UATM Buzău a acceptat efectuarea unui schimb de terenuri în condiţii dezavantajoase pentru instituţie, ceea ce a condus  la producerea unui prejudiciu entităţii auditate. Punerea în posesie s-a făcut cu încălcarea prevederilor din Sentinţa civilă nr. 231/2008 a Tribunalului Buzău, modificată în parte prin Decizia Curţii de Apel Ploieşti nr. 146/2008, prin care se stabilea ca retrocedarea să se facă în natură, dar pe suprafeţe de teren libere, precum şi în Raportul privind finanţele publice locale pe anul 2013 la nivelul judeţului Buzău, art.10, alin. (4) din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, ceea ce nu este cazul în situaţia prezentată“, se precizează în raportul de control al Camerei de Conturi.

În anul 2009, în urma unui scandal lăsat cu blocarea, de către cei doi afacerişti, a bretelei de la Fabrica de Bere, ce face legătura dintre DN10 şi DN2-E85, Primăria Buzău a retrocedat suprafaţa de 9.816,47 m.p. teren, deşi o parte din acesta, respectiv 5.516,47 mp, era ocupată cu lucrări de utilitate publică (şoseaua de centură, pasaj   rutier DN2-E85 şi parcare publică). Ulterior, conducerea Primăriei Buzău a acceptat efectuarea unui schimb de terenuri.(DENISA IRIMIA)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ