BULINA DA, EXPERTIZA NU! Primăria nu cunoaşte exact starea tehnică a blocurilor

0
127

Desi avem 44 de imobile clasificate in clasa de risc seismic ridicat, expertizele tehnice au dispărut. Grav este ca fără expertize, primăria nu poate pune la punct un proiect de reabilitare si nu poate atrage fonduri europene.
Zeci de blocuri din municipiul Buzău au fost clasificate drept clădiri cu risc seismic ridicat, clasa I și au fost marcate cu o bulină roşie. Însemnele au fost montate pe pereţii exteriori în anul 2005, după ce au fost effectuate verificări tehnice 1993. De atunci, judeţul Buzău, a fost zguduit de sute de cutremure de diferite intensităţi. Ultimul seism, cel de vineri noapte, i-a trezit din somn şi șefii din Palatul Comunal, care caută acum soluţii pentru consolidarea clădirilor aflate în prag de prăbuşire. Căutarea va fi, se pare, de lungă durată întrucât expertizele tehnice ale clădirilor cu risc seismic au dispărut. Iar fără ele nu poate fi pus la punct un plan de reabilitare. Mai grav este că nimeni nu ştie exact în ce stare se află fiecare clădire din municipiu.
Prin urmare, pentru a solicita sprijin financiar de la Guvern sau Uniunea Europeană cu scopul consolidării blocurilor cu risc seismic, Primăria va trebui realizeze noi experize tehnice în locul celor pierdute. Fără un document tehnic, spune primarul Toma, nu poate fi pus pe picioare niciun proiect de reabilitare. Totodată, administrația locală nu este deloc pregătită pentru un cutremur serios. Cele trei blocuri destinate buzoienilor care ar urma să se mute în cazul în care un seism le-ar distruge apartamentele au fost deja ocupate. Reprezentanţii Primăriei spun totuşi că în următorii ani, din fonduri proprii, ar putea fi ridicate clădiri pentru situaţii de urgenţă, dar şi blocuri de locuinţe sociale.
Despre blocuile cu bulină din municipiul Buzău s-a vorbit după fiecare mişcare seismică importantă. Însă deocamdată nu au fost luate măsuri concrete de evitare a unui dezastru în cazul unui unui cutremur puternic.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ