BURETELE VEGETAL, PENTRU O PIELE FINĂ

0
202

Folosită în statele Unite pentru fabricarea săpunului, Luffa Cylindrica, sau buretele vegetal, a fost aclimatizată la Buzău, unde s-a obținut primul soi sub numele de Lorena, care urmează a fi înscris în cartalogul oficial al plantelor din România. Acesta s-a adaptat condiţiilor meteorologice şi pedologice de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă.
Lufa este o plantă agățătoare cu fructe care seamănă cu cele de dovlecel și care produce buretele vegetal atât de apreciat de cosmeticieni. La Buzău, Luffa a ajuns încă din anii 60 când a fost luată în studiu la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, însă este foarte puțin cunoscută. Cercetătorii de la Buzău au adaptat această specie la condițiile climatice din zona noastră. Culese înainte de a deveni fibroase, fructele tinere pot fi consumate asemenea dovlecelului. Semințele sunt și ele utilizare în extragerea uleiului care este folosit în Statele Unite la fabricarea săpunului. În Asia este folosită pentru tratarea unor boli periculoase precum: malaria, HIV, ajutând chiar și și la vindecarea virusului Covid-19.
Totodată, fructul uscat de luffa se foloseşte şi în industria auto si a construcțiilor.
Ajuns la maturitate buretele acesta din fibre naturale poate înlocui cu succes pe cel din plastic. Buretele vegetal se poate folosi la baie, împreună cu gelul de duș preferat. Nu zgârie pielea și datorită acestui lucru poate fi folosit și pentru masaj. Spre deosebire de bureții din plastic care poluează și distrug mediul în care ajung, buretele vegetal este biodegradabil 100%.
Buretele vegetal este o plantă anuală și se obține din semințe, care se plantează în răsadnițe mici în luna martie, în spații luminate și încălzite. Ulterior, când micile plante sunt suficient de viguroase pot fi transplantate în grădină. Nu au pretenții mari în ceea ce privește solul și rezistă la secetă. După apariția primelor fructe, în lunile iunie – iulie, este bine să fie udate mai des pentru a crește mai mari. În luna octombrie, buretele vegetal este deja bine copt și uscat. O plantă poate produce peste douăzeci de fructe. Costel Vânătoru, cercetător S.C.D.L. Buzău explică cum se poate ajunge de la un fruct comestibil la un burete vegetal.
Fructele de Luffa se gasesc în piață. Prețul diferă în funcție de mărimea fructului și variază între cinci și zece lei. De asemenea, în primavară, buzoienii sunt așteptați la Stațiunea de Cercetare pentru a achiziționa răsaduri de luffa.

Iuliana Sîrbescu / Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ