BUTELIILE, BOMBE CU CEAS

0
914

Tot mai mulţi buzoieni, atât din orașe cât și de la sate, îşi încarcă buteliile cu GPL auto, neştiind care sunt riscurile la care sunt expun. O deflagraţie se poate produce oricând, cu atât mai mult cu cât gazul din interiorul buteliei este destinat autoturismelor şi nicidecum uzului casnic. Mai exact, acesta contine o cantitate infima a unei substante care ne ajuta sa depistam o posibila scapare de gaze.

Unii buzoieni apelează, în mod inconştient, la practici care, pe lângă faptul că sunt ilegale, pun în pericol atât viaţa şi integritatea lor, cât şi pe cea a vecinilor. Fenomenul este încurajat de proprietarii de staţii de distribuţie GPL, care permit încărcarea buteliilor de aragaz. Această procedură este preferată de consumatori deoarece preţul buteliei este cu jumătate mai mic decât dacă ar cumpăra-o de la un distribuitor autorizat şi, în plus, poate fi supraîncărcată. Acest lucru îl știu și inspectorii de la Protecția Consumatorilor Buzău care au demarat în această perioadă, mai multe controale la astfel de unități.

O butelie clasică de aragaz are 12 litri de amestec de butan și propan, suficient cât să asigure o vaporizare şi un consum eficient. La supraîncărcare se diminuează spaţiul de vaporizare, permiţând astfel combustibilului să ajungă în stare lichidă la arzător. Urmarea: o explozie devastatoare sau intoxicaţii cu gaze scurse.

Inspectorii de la Protecția Consumatorilor Buzău au depistat astfel de stații cu problem, mai ales în zonele rurale.

Mai grav este că, la nivelul județului nostru, operațiuni conform normelor legale, pot fi făcute doar de două societăți.

Chiar și așa, mulţi buzoieni nu mai ţin cont de nimic. Vânzătorii vor bani, iar clienţii un preţ mai bun. Iar diferenţa e mare. Un litru la staţia GPL variază între  2,35 lei și 2,45 lei, pe când la o încărcare omologată, prețul este dublu.(Dana Sin)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ