Buzăul ar putea fie cheia de rezolvare a crizei energetice

0
12

Punga de gaz de la C.A.Rosetti încă neexploatată
O comună din Buzău ar putea rezolva criza energetică cu care se confruntă România. La C.A.Rosetii există un zăcământ de gaze naturale, al doilea ca mărime după cel din Marea Neagră neexploatat în ciuda unor declarații venite din partea Romgaz care anunța demararea unui program de extragere în anul 2021.
În zona Caragele există un zăcământ estimat la peste 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Ar putea însemna o rezolvare pe termen lung a problemei energetice în România dacă descoperirea făcută de Romgaz ar fi și valorificată. În anul 2018 directorul general adjunct al companiei, Dumitru Gheorghe Rotar anunța că noua descoperire urma să fie exploatată începând cu anii 2020-2021.
“Am finalizat evaluările, am proiectat sondele pentru evaluarea acestei descoperiri şi, în trimestrul IV şi în cursul anului 2019, o să forăm probabil 6 până la 8 sonde pentru evaluarea potenţialului mărimii concrete ale acelei descoperiri. (…) Deci descoperirea Caragele nu este la nivelul izobatic al zăcământului comercial Caragele, nu face parte din zăcământul comercial Caragele. E mai adânc cu peste 1.000 de metri şi urmează a fi, anticipez, a fi pusă în exploatare undeva în 2020-2021″, declara la acel moment în cadrul unei conferințe, directorul Dumitru Gheorghe Rotar.
Până în momentul de față însă compania nu a demarat noi programe de forare, lucrările actuale din zona C.A Rosetii-Făurei fiind realizate pe zăcăminte vechi.
Senatorul liberal Vlad Pufu a făcut o interpelare către ministrul Economiei Virgil Popescu pentru a răspunde vizavi de exploatarea noului zăcământ.
VLAD PUFU
“În 2018 ni s-a comunicat public faptul că noul zăcământ de gaze de la Caragele va intra în exploatare în 2020-2021 şi că Romgaz va executa investiţiile pentru exploatarea gazelor. Mai mulţi responsabili au venit în Buzău să-i asigure pe români că noul zăcământ va duce la independenţa energetică a ţării noastre. Suntem în 2022, dar zăcământul, cel mai mare descoperit în ultimii 30 de ani, nu este exploatat nici acum. Din acest motiv, am făcut o interpelare pe care i-am adresat-o ministrului Energiei, Virgil Popescu. I-am cerut să îmi răspundă de ce au fost oprite investiţiile la Caragele şi de ce sunt reluate abia acum, urmând să se exploateze gazul efectiv abia în 2023, când el trebuia să fie deja în exploatare? Caragele putea fi unul dintre răspunsurile la criza energetică, în condițiile în care se estimează că ar fi vorba despre o pungă de 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Doar zăcământul Neptun, descoperit în Marea Neagră, este mai mare decât cel de la Caragele”, a transmis liberalul Vlad Pufu.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ