BUZĂUL, CODAȘ LA SALARII

0
333

Buzăul se numără printre județele cu cele mai mici salarii din țară. Un angajat primește la finalul lunii remunerații cuprinse între 2 mii și 2.200 de lei, aproape pe jumătate față de cât încasează un angajat din București. Angajații din IT și din intermedieri financiare și asigurări au în continuare cele mai mari salarii medii.
București, cu un salariu mediu net lunar de 3.684 de lei și Cluj, cu 3.115 lei, conduc topul celor mai bine plătite județe din țară, iar Vrancea este singurul județ unde salariul mediu este sub 2.000 de lei, adică 1.999 lei, arată un studiu privind piața muncii în 2018 realizat de Syndex. Decalajele geografice se mențin foarte mari: salariul mediu din București este cu 80% mai mare decât cel din Buzău. Salariații din județul nostru reușesc să încaseze, după o lună de muncă, remunerații cuprinse între 2.000 și 2.200 de lei. Aceleași salarii primesc și angajații din județe precum Maramureș, Suceava, Botoșani, Neamț, Vaslui sau Brăila.
La nivel sectorial, angajații din IT și din intermedieri financiare și asigurări au în continuare cele mai mari salarii medii. De creșteri salariale consistente s-au bucurat angajații din sectorul construcții, care se confruntă cu presiuni importante pe piața muncii.
”Chiar dacă salariile au crescut în toate sectoarele mari de activitate, creșterile din sectorul public: administrație si apărare, învățământ, sănătate și asistență socială sunt încă peste ale multora dintre angajați. În această ultimă privinţă, ecuaţia are cel puţin două necunoscute: în primul rând, măsura în care creşterile salariale din sectorul public vor împinge indirect, prin mecanismul pieţei muncii, salariile în sus şi în sectorul privat; în al doilea rând, măsura în care creşterile salariale impulsionează producţia internă şi nu alimentează creşterea accelerată a importurilor de bunuri de consum”, notează realizatorii studiului.
Salariile mai din domeniul public reprezintă și motivul pentru care tot mai mulți buzoieni își doresc un job într-o instituție de stat. La nivelul județului Buzău, 14 din o mie de locuitori ocupă un post în sectorul bugetar.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ