Buzăul, fruntaș la vânzarea de lână

0
83

Sute de crescători de ovine s-au înscris în programul de sustinere a comercializării de lână. Conform proiectului, Ministerul Agriculturii, prin directiile judetene, achizitionează lâna de la producători si o vinde mai departe societătilor care prelucrează materia primă. În acest fel, sunt de părere specialistii, lâna nu mai este vândută la preturi derizorii.

S-a încheiat perioada de înscriere pentru obţinerea ”Ajutorului de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii”. Programul a debutat pe 17 iulie  iar prin acest ajutor de minimis se reglementează acordarea unui sprijin de 1 leu/kg lînă comercializată către un centru de colectare sau o unitate de procesare a lînii. Pînă la această dată, la nivel național s-au înscris în program aproximativ 32.000 de beneficiari dintre acestia peste 800 provin din județul Buzău.

După depunerea dosarelor și înființarea unui registru județean unic al crescătorilor de ovine, angajații Direcției Agricole Buzău vor verifica existența exploatațiilor de animale.  Ulterior, după controlul administrativ, se vor depune la instituție documentele justificative de plată, pînă la data 1 iulie 2018. Totodată Direcția Agricolă are obligația de a sprijini crearea unor centre de colectare a lînii pentru a veni în sprijinul crescătorilor care vor să vîndă. Ulterior va fi achiziționată de societăți importante din țară care se ocupă cu prelucrarea lînii.

Schema de ajutor de minimis are o finanțare de 36 de milioane de lei, iar banii se asigură de la bugetul de stat. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unui beneficiar nu poate depăși suma de 15.000 de euro. Sumele reprezentînd ajutoare de minimis si se plătesc într-o singură tranșă anuală. Beneficiarii sunt persoanele fizice care au atestat de producător, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, persoanele juridice și orice forme asociative cu personalitate juridică. De asemenea, beneficiarii trebuie să dețină o exploataţie  de ovine înregistrată în Registrul Național al Exploatațiilor și să facă dovada comercializării cantității de lînă pentru care solicită acordarea sprijinului. (Florin Zafin)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ