BUZĂUL, ÎN TOPUL LENEI! Locul doi pe țară la venitul minim garantat

0
62

Județul Buzău se află pe locul doi din punct de vedere al numărului beneficiarilor venitului minim garantat. O spune un raport al Ministerului Muncii realizat la nivelul întregii țări în luna martie. Conform datelor statistice, peste 12 mii de beneficiari ai Legii 416 erau înregistrați în evidențe în urmă cu o lună. Suma medie pe care statul o plătește în contul asistatului social este de 267 de lei. Conform aceluiași raport, lunar peste 3,2 milioane de lei sunt cheltuite de primării pentru a susține din punct de vedere financiar viața celor nevoiași, în schimbul banilor aceștia fiind obligați să presteze muncă în folosul comunității. Astfel, după Teleorman, județul Buzău deține portofoliul cu cei mai mulți beneficiari ai venitului minim garantat.
Dacă la nivel municipal asistații social sunt mobilizați să participe la diverse lucrări de întreținere a parcurilor, în mediul rural activitatea lor aproape că lipsește. Conform legii, aceștia trebuie să se înregistreze ca șomeri în vederea încadrării într-un loc de muncă, dar și aici se ivește un impas. Unii dintre beneficiari nu au nici cele 8 clase care să îi facă atractivi în fața angajatorilor, iar alții nu doresc sub niciun chip să muncească.
Mii de persoane își însușesc venitul minim garantat, sunt de părere autoritățile, nemeritat și asta din cauza unor lacune legislative. Există așa ziși asistați sociali care vin să își ridice banii în mașini de lux sau dețin proprietăți importante.
Dacă Ministerul Muncii a realizat un top al județelor cu cei mai mulți asistați social, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă a încercat să pună pe hârtie o statistică asemănătoare la nivel județean. Comuna cu cei mai mulți beneficiari ai venitului minim garantat este Râmnicelu, iar la polul opus se află C.A.Rosetti.

Comuna Râmnicelu – 656 beneficiari ai venitului minim garantat
Oraș Pogoanele – 471 beneficiari ai venitului minim garantat
Comuna Luciu – 454 beneficiari ai venitului minim garantat
Comuna Viperești – 391 beneficiari ai venitului minim garantat
Municipiul Rîmnicu Sărat – 378 beneficiari ai venitului minim garantat
Comuna Smeeni – 344 beneficiari ai venitului minim garantat
Comuna Calvini – 339 beneficiari ai venitului minim garantat
……………………………………………………………………………………
Comuna C.A.Rosetti – 7 beneficiari ai venitului minim garantat
Începand cu 1 aprilie 2018, sistemul de acordare a ajutoarelor sociale va cunoaste ample modificări. Autoritățile își propun să comaseze venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei și ajutorul pentru încălzirea locuinței într-un singur ajutor numit generic venitul minim de incluziune. În acest moment, nivelul venitului minim garantat este de 141.5 lei pentru persoana singură, 225 lei pentru familiile formate din 2 persoane , 357 lei pentru familiile formate din 3 persoane, 433.5 lei pentru familiile formate din 4 persoane, 527 lei pentru familiile formate din 5 persoane si câte 36.5 lei pentru fiecare altă persoana peste numarul de 5 membri ai familiei.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ