BUZĂUL, LOVIT DE CANICULĂ

0
65

Buzăul, lovit de caniculă. Temperaturile au crescut foarte mult în ultimele zile, iar joi la orele amiezii, mercurul din termometre a indicat și 35 de grade Celsius, la umbră. În ciuda aerului irespirabil, buzoienii s-au încumetat să iasă din case. Unii s-au mai oprit câteva minute la umbră sau au încercat să se răcorească, însă fântânile arteziene și cișmelele din oraș sunt nefuncționale.
Vara și-a intrat serios în drepturi, iar Buzăul a fost lovit de caniculă. Temperaturile au crescut simțitor în această săptămână, iar ziua de joi a fost una fierbinte, la propriu. Termometrele au indicat și maxime de 35 de grade Celsius, la umbră. Însă chiar și în condițiile unui aer irespirabil, buzoienii s-au încumetat să iasă din casă. Unii dintre ei s-au mai oprit pe la umbră, alții au sperat că se vor răcori la fântânile arteziene sau la cișmelele din oraș.
Autoritățile au și o explicație pentru faptul că cele două fântâni arteziene din oraș și cișmelele nu sunt funcționale în plină caniculă. Acestea vor fi modernizate, unele dintre ele chiar înlocuite.
Indicele de disconfort temperatură- umezeală a atins pragul de 80 de unități. De aceea, medicii ne atrag atenția să nu ieșim din case la orele amiezii, iar dacă suntem nevoiți să facem drumuri, este bine să ne îmbrăcăm corespunzător și să ne hidratăm.
Totodată, dacă ni se face rău în timp ce suntem în spațiile publice, putem cere sprijin la punctele de prim-ajutor care vor fi amenajate de către Primărie.
Medicii ne recomandă să consumăm cel puțin 2 litri de lichide pe zi, apă plată, apă minerală, sucuri de fructe sau legume, care nu trebuie băute prea reci pentru că în acest caz ele se elimină înainte de a hidrata organismul. Foarte bune sunt și ceaiurile călduțe sau la temperatura camerei, ușor îndulcite. Alimentația trebuie să fie ușoară, să conțină hrană proaspătă, fără prea multe calorii, precum și cât mai multe fructe și legume proaspete care, prin apa, sărurile minerale și vitaminele pe care le conțin, asigură în mod constant hidratarea organismului.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ