România ar putea fi sanctionată anul viitor cu 200 de mii de euro pe zi. Este semnalul de alarma tras de Garda de Mediu. Asta din cauza a 3 gropi de gunoi care se afla in judetul Buzau. Din cazua lipsei banilor, 2 societăți economice și o autoritate publică locală nu au reusit nici pînă acum să închidă si să ecologizeze gropile de gunoi deosebit de periculoase.
Politica europeană privind depozitele de deșeuri neconforme este una foarte clară și cu un scop precis. Printr-o directivă, organismele europene din domeniul mediului înconjurător obligă statele membre să reducă, până în 2016, volumul de deşeuri biodegradabile pe care le depozitează, cu 35% faţă de nivelul din 1995, ceea ce va conduce la reducerea semnificativă a emisiilor de metan. Depozitarea deşeurilor este cea mai poluantă metodă de gestionare a deşeurilor, în ceea ce priveşte potenţialul de încălzire globală deoarece generează emisii de diferite tipuri. Prin urmare, și România are obligația ca până la sfârșitul anului, să se alinieze legislației europene. Deși s-au făcut eforturi deosebite, iar la nivel județean au dispărut majoritatea depozitelor de deșeuri, există încă trei zone care ar putea atrage sancțiuni deosebite României. Din cauza lipsei de fonduri, două societăți economice și o autoritate publică locală nu au reușit nici până acum să închidă și să ecologizeze gropile de gunoi deosebit de periculoase. Dacă nu vor face rost de fonduri și nu vor întocmi un plan concret de acțiune, atunci România ar putea fi sancționată drastic de Uniunea Europeană.
În aceste cazuri a existat și pericolul poluării, mai ales că două din cele trei depozite de deșeuri se află în apropierea râului Râmnicu Sărat. Totuși au fost efectuate lucrări de apărare din timp astfel încât în acest moment cursul de apă se află în afara oricărui pericol.
Reprezentanții Prefecturii au declarat că închiderea celor trei depozite reprezintă prioritatea de moment a județului Buzău.
În ceea ce priveşte depozitele rurale, toate cele 315 aflate pe raza judeţului Buzău au fost închise și ecologizate până în luna iulie. Eliminarea deşeurilor industriale în depozite neconforme, practicată în ultimii zeci de ani, a condus în cele mai multe cazuri la poluarea solului, apelor subterane şi de suprafaţă. Bilanţurile de mediu au relevat faptul că depozitarea neconformă are un impact semnificativ asupra factorilor de mediu.
Florin Zafiu