Buzăul votează

0
51

Astăzi, alegătorii sunt chemați la urne pentru alegerile europarlamentare și pentru referendumul pe justiție convocat de președintele României. Până la ora 14, la nivelul județului Buzău, prezența la vot a depășit 24 procente la alegerile europarlamentare, în timp ce la referendum au votat peste 17 la sută dintre alegători.
La nivelul județului Buzău, sunt așteptate la urne 385.000 de persoane, înscrise pe listele permanente. Alegătorii își pot exercita dreptul la vot pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European, dar și opțiunea în privința la referendumului pe justiție convocat de Klaus Iohannis. De subliniat este că în secția de votare sunt instalate trei urne de vot, câte una pentru fiecare buletin de vot, unul pentru europarlamentare și câte unul pentru fiecare dintre întrebările referendumului. Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea specifică nu atrage după sine nulitatea votului. Alegătorul poate să voteze pentru un singur tip de scrutin sau pentru amândouă.
Alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare, în același interval de timp, între orele 7:00 și 21:00, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea „VOTAT”, pe buletine de vot separate, unul pentru alegerile europarlamentare și câte unul pentru fiecare întrebare a referendumului.
Până la ora 14.00, în Buzău au votat pentru alegerile europarlamentare 93.680 de persoane, adică 24.36% dintre alegători. Pe listele suplimentare au votat 10.400 persoane, iar cu urma mobilă 154 de alegători. La Referendum, participarea este mai mică. Până la ora 14.00, un număr de 68.029 buzoieni, adică17,69 %, au solicitat buletinele pentru Referendum de la membrii comisiilor de votare.
Alegătorii trebuie să prezinte operatorului de calculator actul de identitate și să precizeze pentru ce tip de scrutin doresc să voteze. Prezenţa la vot va fi consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin. Pe actul de identitate se va aplica o singură dată ştampila cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului sau, după caz, un singur timbru autocolant cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ