BUZOIENII, AŞTEPTAŢI LA PROCESIUNEA DE BOBOTEAZĂ

0
166

Buzoienii sunt aşteptaţi, duminică, la procesiunea de Bobotează la apa Buzăului. Ca în fiecare an, Catedrala Municipală Sfântul Sava organizează procesiunea religioasă lângă râul Buzău. Credincioșii sunt invitați să participe la slujba de Liturghie, apoi vor pleca pe jos până la apa Buzăului. Cei mai curajosși dintre cei prezenți se vor arunca în apele reci ale Buzăului pentru a prinde crucea aruncată de preoți.
Și anul acesta va avea loc de Bobotează, procesiunea religioasă la râul Buzău, organizată de Catedrala Municipală “Sfântul Sava”. După oficierea Sfintei Liturghii, aşa cum a intrat în tradiţie, la Biserica ”Sfântul Sava” se va organiza o procesiune către apa Buzăului, plecarea din faţa bisericii fiind stabilită pentru ora 11,30. Buzoienii care vin direct la apa Buzăului, sunt aşteptaţi la ora 12, pentru a participa împreună la ceremonialul religios de sfinţire a apei. Sfinţirea apei Buzăului ne aminteşte de botezul Domnului în apa Iordanului, sărbătoare numită şi Epifania sau Teofania, una dintre cele mai mari sărbători ale creştinătăţii, deoarece nimeni nu poate deveni creştin fără Botez. Cei mai curajoși dintre participanți se vor arunca în apele reci ale Buzăului pentru a prinde crucea aruncată de preoți. Tradiția spune că cel care o va prinde va fi ferit de rele pe tot parcursul anului. De siguranţa tinerilor care se aruncă în apele Buzăului se ocupă ISU Buzău, care va trimite pe râu un echipaj cu o barcă pneumatică pentru a-i recupera pe cei care ar putea avea nevoie și o ambulanță SMURD.
Ca în fiecare an, la procesiune vor fi prezente şi autorităţile locale şi judeţene. De asemenea, oamenii legii vor asigura buna desfăşurare a procesiunii prin menţinerea ordinii şi liniştii publice, şi asigurarea fluenţei circulaţiei pe traseul de deplasare a credincioşilor către apa Buzăului. Astfel, şi anul acesta, Jandarmeria se va ocupa de buna desfăşurare a procesiunii religioase la apa Buzăului, alături de poliţişti. 50 de jandarmi se vor alătura credincioşilor care vor merge în procesiune, duminică, la apa Buzăului. De asemenea, la procesiune va fi prezentă şi Armata, părintele Tudose Alexandru, care slujeşte la Bisericuţa maramureşeană construită în curtea Diviziei 2 Infanterie Getica, fiind prezent în fiecare an alături de preoţii Catedralei Municipale ”Sfântul Sava” .
În fiecare an, circa o mie de buzoieni participă la procesiunea de Bobotează organizată pe malul râului Buzău, singura apă curgătoare sfântă din ţară.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ