CALIFICAȚI PENTRU STRĂINĂTATE

0
51

Se califică, apoi pleacă în străinătate. Vorbim despre șomerii din județul Buzău, care au ales să urmeze cursuri de calificare profesională ce îi ajută să-și găsească mai ușor un loc de muncă. Numai că aproape jumătate dintre cursanți aleg să plece la muncă peste hotare după absolvirea cursurilor.
Până la mijlocul anului, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău a reușit să cheltuiască toți banii pentru ca¬lificarea buzoienilor aflați în șomaj. Cu alte cuvinte, instituția buzoiană a organizat cursuri de calificare pentru joburile ofertate de angajatori, astfel încât buzoienii aflați în căutarea unui loc de muncă să găsească un nou job cât mai rapid. În aceste condiții, insituția buzoiană speră că va primi, la rectificarea bugetară din toamnă, o suplimentare a fondurilor pentru conti¬nuarea cali¬ficării buzoienilor aflați în căutarea unui loc de muncă în ultimul trimestru al acestui an. Reprezentanții AJOFM Bu¬zău spun că ritmul a fost alert la organizarea cursurilor de calificare pentru a le da buzoienilor cât mai repede șansa de a lucre. Astfel sute de buzoieni au devenit calificați în meseriile cerute de piața muncii, precum agent de pază, bucătar sau lu¬crător în comerț. În viitor, se va crea și o clasă pentru califica șomeriiîn domeniul construcțiilor, acolo undenevoie de meseriași este din ce în ce mai mare.
Numai că după absolvirea cursurilor de calificare dar jumătate dintre absolvenți rămân să profeseze în țară. Cei mai mulți aleg să plece să lucreze peste hotare, cursurile de calificare fiind recunoscute în țările membre UE.
Persoanele care nu au loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activități autorizate potri¬vit legii, venituri mai mici de 500 de lei se află pe lista celor care se pot înscrie pentru a urma un curs de calificare prin AJOFM. De asemenea, se mai pot adresa instituției și buzoienii care nu au putut ocupa un loc de muncă după absolvirea unei instituții de învățământ, după repatriere sau după eliberarea din detenție și cei care desfășoară activități în mediul rural și nu realizează venituri mai mari de 500 de lei.

Denisa Irimia/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ