Campanie de vaccinare în biserică și pe stradă. Este soluția la care au recurs reprezentanții Direcției de Sănătate Publică pentru a-i convinge părinții din cartierul Simileasca și din localități precum Maxenu sau Ciuta să își vaccineze copiii. După o săptămână de campanie, au venit și rezultatele, care arată că acoperirea vaccinală a crescut destul de mult în zonele vulnerabile.
La nivelul județului Buzău, au fost confirmate până acum peste 400 de cazuri de rujeolă, cei mai afectați fiind copiii cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani. În aceste condiții, Direcția de Sănătate Publică a decis să demareze și la Buzău o campanie de recuperare vaccinală, vizate fiind zonele în care rata de imunizare este cea mai scăzută. Printre acestea se numără Maxenu, Ciuta și Râmnicelu, precum și cartierul Simileasca din municipiul Buzău. Campania a demarat în urmă cu o săptămână, iar joi au venit primele rezultate. Pentru a crește acoperirea vaccinală, reprezentanții DSP și medicii de familie au apelat inclusiv la preoții din localitățile vizate, care au adus copiii neimunizați în biserică pentru a primi vaccinul.
O problemă întâmpinată în campania de vaccinare a fost în localitatea Râmnicelu. Copiii sunt greu de găsit la domiciliu, fiind în majoritatea timpului plecați împreună cu părinții lor în străinătate. De asemenea, există și numeroase cazuri de copii lăsați în grija unor rude, care nu dețin nici un document legal care să ateste că sunt tutori ai acestora.
Medicii spun că această campanie de vaccinare este cea mai reușită din ultimii ani, date fiind creșterile semnificative ale numărului de copii care au fost imunizați, în special împotriva rujeolei.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au precizat că, în prezent, instituția are la dispoziție toate vaccinurile din schema de vaccinare a copiilor între 0 și 7 ani, singurul care lipsește fiind vaccinul difterotetanic, care se administrează după vârsta de 14 ani.
DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA