Caniculă da, corturi anti-caniculă ba! Autorităţile luate pe nepregătite de căldură

0
72

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgentă Buzău s-a întrunit astăzi în sedintă pentru a pune la punct un plan de măsuri pentru zilele caniculare anuntate de meteorologi. Sunt prognozate temperaturi de pană la 40 de grade Celsius motiv pentru care autoritătile trebuie sa aplice o serie de măsuri pentru protejarea populatiei. La teorie stam bine, practica însă lasă de dorit. La nivelul judetului nu există corturi anti-caniculă, Crucea Rosie nu dispune de banii necesari pentru plata asistentilor medicali si nici de medicamente.
Buzăul va da piept în perioada imediat următoare cu un val de căldură motiv pentru care nu este exclusă o avertizare de cod portocaliu sau chiar roşu. În contextul în care sunt anunţate temperaturi de pînă la 40 de grade Celsius la umbră, autorităţile s-au întîlnit astăzi pentru a stabili o serie de măsuri pentru protejarea populaţiei. Prima şi cea mai importantă măsură este cea de instalare a corturilor anti-caniculă o dată cu asigurarea personalului medical. Din lipsa banilor, Crucea Roşie nu dispune de corturi-anticaniculă şi nici de medicamente sau personal specializat care să asigure pe tot parcursul zilei asistenţă medicală. Mai mult decît atît clasicele corturi sunt adevărate capcane pentru copiii, gravidele sau vîrstnicii care ar putea să le folosească în timpul zilei pentru că se transformă în adevărate cuptoare.
Nici măcar în instituţiile publice nu se ştie exact dacă se găsesc aparate de aer condiţionat sau dozatoare de apă, deşi legea obligă pe timp de caniculă. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică abia au anunţat că vor demara controale în spitale şi şcoli pentru a verifica dacă instituţiile sunt dotate corespunzator pentru traversarea perioadei caniculare.
Şcolile nu sunt pregătite pentru zilele toride iar confirmarea vine chiar de la inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău, Florina Stoian. În contextul în care examenul de Bacalaureat nu s-a încheiat, mii de elevi şi cadre didactice vor trebui să suporte căldura din sălile de clase.
Şefii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă cunosc problema lipsei corturilor anti-caniculă motiv pentru care îndeamnă populaţia să se îndrepte către farmacii dacă totuşi au nevoie de un pahar de apă şi de puţină răcoare. A fost semnat si un protocol în acest sens.
Buzoienii sunt sfătuiţi să nu iasă din locuinţe după orele prănzului, în timpul perioadelor caniculare, decît dacă este imperios necesar. Dacă o fac este bine să se îmbrace cît mai lejer, să se protejeze împotriva razelor de soare si să se hidrateze.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ