Conform unui comunicat de presa al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, cardul de sănătate redevine obligatoriu începând cu luna octombrie. O excepţie o fac consultarile la distanţă, care rămân o alternativă valabilă, atât pentru pacienți cât și pentru medici. Astfel, in judetul Buzau cei aproximativ 340,000 de asigurați ai sistemului de sănătate, vor trebui să aibe cardul la ei în momentul în care vor dori o consultație la medicul de familie.
Din iulie, cardul de sănătate era obligatoriu pentru spitalizarea continuă şi de zi, pentru serviciile paraclinice şi la farmacie, dar nu era necesar la medicul de familie şi la medicul din ambulatorul de specialitate. Pentru a avea o evidență cât mai exactă și a gestiona cât mai eficient fondurile din sistem, începând cu luna octombrie, cardul de sănatate redevine obligatoriu în cazul consultațiilor acordate la cabinet. Totusi, se mențin, până la finalul anului consultațiile la distanță acordate de medicii de familie și de medicii specialiști din ambulatoriul clinic. În urma consultațiilor acordate la distanță medicul de familie sau medicul specialist va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv prescripțiile medicale. Prin această metodă se asigură accesul la tratamentele necesare fără a se expune riscurilor de infectare. De asemenea, s-a prelungit până la data de 31 decembrie 2020 termenul de valabilitate pentru următoarele documente a căror valabilitate expiră până la această dată:
– biletele de trimitere pentru specialități clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică și de reabilitare;
– biletele de trimitere pentru specialități paraclinice;
– recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive – ce se depun/se transmit la casa de asigurări de sănătate;
– deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor și dispozitivelor asistive.
Printre măsurile al căror termen de valabilitate s-a prelungit se numără și posibilitatea ca medicii de familie să poată prescrie în continuare pentru pacienții cronici inclusiv medicamentele restricționate din lista de medicamente compensate și gratuite care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate.
Iuliana Sîrbescu/Robert Oprea