Cârnaţii de Pleşcoi, recunoscuți, oficial de Uniunea Europeană

0
139

Cârnaţii de Pleşcoi sunt, de acum, recunoscuţi de Uniunea Europeană. Este vestea ce le-a adus o mare bucurie producătorilor buzoieni. Practic, preparatul culinar capătă recunoaștere europeană, dar și protecție pe piața europeană. Cârnaţii de Pleşcoi devin, astfel, al şaselea produs românesc protejat de UE
Unul dintre cele mai cunoscute preparate culinare din județul Buzău a devenit marcă europeană. Este vorba despre cârnații de Pleșcoi, unici pentru vechimea rețetei după care sunt preparați și, mai ales, pentru gustul lor. Cârnaţii de Pleşcoi sunt un produs crud afumat uscat, preparaţi din carne de oaie, usturoi şi ardei iute, iar în cazul în care carnea de oaie este prea grasă, atunci în compoziţie se adaugă carne de vită. Usturoiul, ardeiul şi cimbrișorul sunt condimente naturale, locale, iar preparatul este afumat la rece cu fum natural din lemn de fag. Atestarea acestora ca produs tradiţional permite vânzarea lor oriunde în Europa, iar cei care cumpără au siguranţa unui produs original.
De-a lungul timpului, produsul s-a regăsit pe mesele buzoienilor, alături de pastramă. Acești cârnați erau cunoscuți inițial drept Cârnați de Buzău, iar prepararea lor din carne de oaie a fost legată de numărul mare de oi ce pășteau pe dealurile și câmpiile din împrejurimi. Cunoscuți încă din secolul XIII-XIV, ei erau vânduți în târgul Drăgaica.
Legenda cârnaților de Pleșcoi spune că aceștia sunt o „invenție haiducească”. Cu mult timp în urmă, mai mulți haiduci au poposit în apropiere de Pleșcoi, unde și-au ridicat tabăra și, pentru a avea de-ale gurii, prindeau oile muntenilor din a căror carne făceau cârnați și pastramă pentru a nu fi prinși de poteră. Această metodă a fost preluată ulterior și de localnici. Însă mai bogată în informații este o altă poveste a cârnaților de Pleșcoi ce-i leagă pe aceștia de sârbii și bulgarii care au poposit în zona Buzăului, undeva în perioada 1806-1807. Cultivatorii de legume și zarzavaturi au găsit o zonă propice pentru ceea ce știau să cultive și pentru desfacerea produselor. Printre legumele cultivate s-a regăsit și ardeiul iute. Astfel, aceștia au introdus ardeiul iute în condimentarea cârnaților.
Din această perioadă, denumirea cârnaților vine de la localitatea Pleșcoi, însă aceștia se produc și în Berca, Beceni, Săpoca, Mătești. Acum, în județ, sunt 4 producători care au luat această recunoaștere.
Alături de scrumbia de Dunăre afumată, novacul afumat din Ţara Bârsei, telemeaua de Ibăneşti, salamul de Sibiu şi magiunul de prune de Topoloveni, Cârnații de Pleșcoi devin al șaselea brand de țară.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ