CASA VERGU MĂNĂILĂ A FOST REDESCHISĂ! Expoziția a fost îmbogățită

0
252

Casa Vergu Mănăilă a fost astăzi redeschisă. Clădirea a suferit un proces de reabilitare după ce se degradase considerabil, iar acum găzduiește din nou o colecție de costume populare, de icoane și de veșminte și obiecte bisericești. Expoziția va rămâne deschisă până la vară. Cea mai veche construcţie din oraş, atestată documentar în 1794, a aparținut familiilor Vergu şi Mănăilă şi a găzduit de-a lungul timpului colecţia de Etnografie şi Artă populară. A avut și o destinaţie provizorie de sediu administrativ al Muzeului, pe durata lucrărilor de reabilitare a clădirii principale a instituţiei de cultură. În urmă cu aproape un an imobilul a intrat în reabilitare după ce ajunsese într-un grad avansat de degradare.
Obiectele expuse aici reprezintă întregul judeţ Buzău, în special de pe Valea Slănicului, din localităţile Mânzăleşti, Lopătari, Bisoca, Vaarlam, Mărgăriteşti, zone în care s-a păstrat mai bine meşteşugul de realizare a costumelor populare. Pe lângă obiectele de vestimentație, Casa Vergu Mănăilă mai adăpostește acum și icoane, obiecte bisericești, dar și veștimentele care au aparținut fostulului arhiepiescop Epifanie Norocel. În plus, colecția a fost gândită acum pe structura unei biserici.
Casa Vergu-Mănăilă a fost atestată documentar în 1794, naţionalizată în 1948, apoi a ajuns în paragină, fiind reconstruită ulterior în perioada 1971-1974, pe vechea fundaţie.

DENISA IRIMIA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ