CASE ȘI CIMITIR, AMENINȚATE DE O ALUNECARE DE TEREN

0
99

Situație îngrijorătoare la Mărăcineni, unde apele râului Câlnău au dus la erodarea malului drept și pun în peircol cimitirul din localitate, un stâlp de înaltă tensiune, dar și șase case în care locuiesc 30 de oameni. Situația a fost prezentată în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Buzău, unde a fost aprobată și o hotărâre pentru demararea în regim de urgență a lucrărilor pentru stoparea eroziunii.
Casele, cimitirul și un stâlp de înaltă tensiune care ar lăsa fără curent electric toată comuna Vadu Pașii sunt în pericol de a fi înghițite de apă. Râul Câlnău a erodat malul drept, de pe raza comunei Mărăcineni, pe o suprafață de 200 de metri și continuă să sape, apropiindu-se tot mai mult de zona locuibilă. Situația a fost prezentată în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Buzău, fiind aprobată și o hotărâre pentru demararea în regim de urgență a lucrărilor pentru stoparea eroziunii. În curând, se vor demara lucrări provizorii de recalibrare a albiei minore a râului Câlnău.
Primăria Mărăcineni va pune la dispoziție motorina, iar Serviciul de Gospodărire a Apelor va folosi utilajele proprii. Zilele următoare, se vor face primele măsurători în zona în care s-a produs eroziunea. Dacă lucrările nu vor fi demarate cât mai repede, autoritățile din comună se tem că, la primăvară, odată cu dezghețul, problema se va agrava.
Pentru lucrări definitive este nevoie de un proiect și de fonduri aprobate de Ministerul Apelor. Ca urmare, prefectul Carmen Ichim a recomandat reprezentantului Serviciului de Gospodărire a Apelor să facă toate demersurile către ministerul Apelor pentru a fi demarcate lucrări definitive pentru stoparea eroziunii malului drept al râului Câlnău.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ