Cătina din Buzău ajunge in farmaciile din străinătate

0
335

Zeci de tone de cătină culeasă din zona de deal a judetului Buzău a fost vândută de Directia Silvică operatorilor din industria farmaceutică. Pretul de vânzare stabilit prin contracte a permis institutiei să plătească o sumă mai mare de bani culegătorilor. Directia Silvică a reusit în ultimii ani să stabilească adevărate legături comerciale cu firme farmaceutice si de procesare a fructelor atât din tară cât si din străinătate.

Toamna este anotimpul când Direcția Silvică își onorează clienții iar profitul este pe măsură în acest an. După cum se știe în această perioadă în zonele deluroase se desfășoară culesul cătinei, ocazie cu care instituția achiziționează fructe de la localnici și apoi le plasează unor operatori economici din țară ori din străinătate. Ca urmare a faptului că societățile economice au oferit un preț bun pentru marfa livrată de către Direcția Silvică și instituția a oferit o sumă mai mare de bani culegătorilor, cu 1,5 lei pe kilogram mai mult față de anii trecuți.

Preţul pe tonă plătit de agenţii economici Direcţiei Silvice Buzău se ridică la câteva mii de euro. Societăţile care au semnat contracte de achiziţie sunt din România dar efectueză exporturi în ţări din Uniunea Europeană cu precere în industria farmaceutică.

Judeţul Buzău rămîne principalul exportator de fructe de pădure pentru cea mai mare putere economică din Europa. Cătina din Buzău este folosită pentru producerea de medicamente în Germania dar şi pe o scară mai mică în industria alimentară. Din cătină se fabrică cu precădere medicamente pentru sistemul hepatic, se foloseşte în industria cosmetică pentru îngrijirea pielii dar poate fi găsită şi în prescripţiile medicinei naturiste pentru o largă paletă de afecţiuni. (Florin Zafiu)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ