“Ce iarnă frumoasă, primăvara asta!” Localități fără curent electric, accidente, circulație în condiții de iarnă

0
45

Cine ar fi crezut? Am trecut bine de jumătatea primăverii dar cu toate acestea iarna s-a întors în adevăratul sens al cuvîntului cu zăpadă de cîțiva centimetri si temperaturi scăzute. Viscolul a afectat în cateva localităti retelele de curent electric iar pe drumuri soferii au trecut prin cele mai mari emotii după ce si-au schimbat cauciucurile de iarnă cu cele de vară. Județul Buzău s-a aflat sub cod portocaliu de precipitații abundente și ninsori cu precădere în zona montană. Intensificările vîntului au accentuat senzația de frig iar pe alocuri în zonele joase a fost sesizat viscol de zăpadă. Ploaia de azi-noapte s-a transformat în ninsoare astfel încît la primele ore întreg orașul se afla sub un nou asalt al iernii la mijloc de primăvară.
Șoferii au fost luați prin surprindere de ninsoare. În loc să se bucure de răsăritul dimineții, conducătorii auto au trebuit să-și curețe mașinile de zăpadă înainte de a se îndrepta spre serviciu. Mai grav pentru o parte dintre ei a fost faptul că autoturismele erau echipate cu cauciucuri de vară iar pe zăpadă șofatul este mai dificil și orice clipă de neatenție se poate transforma într-un accident de circulație.
Avînd în vedere avertizările meteorologice și codul galben hidrologic pe rîurile din bazinele hidrografice Buzău şi Călmăţui, la nivelul județului Buzău s-a reunit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Autoritățile locale s-au întîlnit pentru a verifica stocurile de materiale antiderapante și pentru a monitoriza dacă populația întîmpină dificultăți din pricina condițiilor meteo nefavorabile. Conform reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență mai multe localități din județ au rămas în această dimineață fără curent electric. Printre ele Cislău, Viperești, Pătîrlagele, Nehoiu, Pîrscov, Beceni, Chiojdu, Merei sau Năeni.
Totodată pe drumurile naționale și județene firmele de deszăpezire au fost mobilizate pentru a arunca material antiderapant. Tot din pricina vremii un grav accident de circulație s-a produs în această dimineață pe DN2B în raza localității Gălbinași. Un pieton a fost acroșat de o autoutilitară. La fața locului au ajuns paramedicii SMURD iar circulația s-a desfășurat alternativ. Pacientul a fost transportat ulterior la Unitatea de Primiri Urgențe în stare de înconștiență.
Cu această ocazie poliţiştii recomandă șoferilor să circule cu viteză redusă, adaptată condiţiilor de drum și să păstreze distanţa de siguranţă în mers. Oamenii legii amintesc conducătorilor auto cînd circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, să echipeze autovehiculul cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculelor cu masa totală mai mare de 3,5 tone, să monteze pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate. Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, nefăcând referire la o anumită perioadă a anului.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ