Ce orașe se apropie de limita critică a declasificării

0
13

După recensământ se fac calcule
Mai multe municipii și orașe din România ar putea fi transformate în orașe sau comune, după caz, dacă luăm în considerare datele ultimului recensământ din anul 2022. Pentru că au prea puțini locuitori, localitățile respective nu își mai justifică statutul. Potrivit Planului de amenajare a teritoriului național, un municipiu ar trebui să numere 25.000 de locuitori iar orașele cel puțin 5000. Totodată, un municipiu reședință de județ trebuie să înregistreze minim 50.000 de locuitori, fiind încadrate în funcție de gradul de dezvoltare în mai multe ranguri. Potrivit datelor Institutului Județean de Statistică Buzău, orașul POGOANELE este orașul cel mai mic din cadrul județului (6384 locuitori față de 7275 locuitori în 2011). Cel mai mare oraș din județ, conform rezultatelor provizorii, este NEHOIU cu 9464 locuitori. Municipiul BUZĂU, reședință a județului în care locuim, are o populație rezidentă de 103481 persoane, mai mică decât în urmă cu zece ani, cu 12013 persoane.
Pe de altă parte, orașul Pătârlagele a pierdut 14,7 la sută din populație în ultimii 10 ani, de la 7304 la 6276 de locuitori. Cu toate că deocamdată nu se află în situația de a fi desființate, Pogoanele și Pătârlagele se apropie de limita de 5000 de locuitori care le conferă statutul de orașe.
Cât privește municipiul Râmnicu Sărat, numărul cetățenilor este cu aproximativ 4000 peste pragul minim indicat în Planului de amenajare a teritoriului național. Declasificarea unor municipii și orașe ar conduce pe lângă diminuarea numărului de consilieri și a salariilor din administrația publică cât și micșorarea grilei de taxe și impozite sau cuantumul sumelor alocate de la bugetul de stat pentru cheltuieli de funcționare.
Specialiștii din domeniul administrației sunt de părere că declasificarea unor localități nu ține doar de numărul de locuitori cât și de organizarea acestora.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ