CEAPA DE APĂ, BRAND BUZOIAN

0
137

Oricine trece prin Buzăul, știe că judeţul este renumit pentru cârnații de Pleșcoi, covrigii de Buzău, dar și pentru ceapa de apă. Cu un gust mai puțin iute în comparație cu ceapa albă, soiul de ceapă roșie își are originea în timp și se contopește cu cea a familiilor tradiționale de grădinari buzoieni. Azi o găsim în piață dar și pe marginea șoselelor, la agricultorii autohtoni.
Ideală pentru salatele de toamnă, ciorbe și tocănițe, ceapa roșie se găsește la marginea drumului la aproape toate ieșirile din judetul Buzău. Pe Daniel îl găsim la ieșirea din Buzău spre Ploiești. Zilnic, de dimineața până seara, stă în soare și vânt pentru a-și vinde producția de ceapă de anul acesta. Deși a fost un an secetos și foarte greu pentru agricultorul buzoian, pretul a rămas același de acum mai bine de șase ani.
Producătorul agricol spune că a stat foarte prost cu forța de muncă, fiind nevoit să plătească și 150 lei pe zi. Acesta speră să își recupereze investițiile făcute.
Mașini din toate colțurile țării , care tranzitează Buzăul, opresc pentru a duce mai departe aroma și savoarea cepei de apă. O funie, împletită frumos, de ceapă de apă costă în jur 20 de lei, și merge perfect cu un babic de Buzău și o Tămâioasă Românească de Pietroasele.

Iuliana Sîrbescu /Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ