CHIPURILE RĂZBOIULUI, ÎN FOTOGRAFII

0
67

Un, corespondent de război îi aduce un ultim omagiu sublocotenentului post mortem Mădălin Stoica. Jurnalistul Ilie Pintea i-a dedicat eroului buzoian, pe care l-a cunoscut în Afganistan, o expoziţie ce cuprinde fotografii ale militarilor în misiune, copii care se joacă, ori portrete ale afganilor.
La Biserica Militară „Pogorârea Duhului Sfânt”, a fost vernisată, cu ocazia sărbătoririi „Zilei Veteranilor” expoziția fotografică dedicată eroilor buzoieni ,,Afganistan: Chipuri ale războiului”. Expoziția de fotografie realizată de către Ilie Pintea, jurnalist Radio România Actualități, reprezintă o parte expresivă a muncii sale pe timpul participării alături de militarii români din teatrele de operații în decursul anilor. Fotografiile reprezintă militarii români în Afganistan, o țară a contrastelor, în care Ilie Pintea a surprins, cu ajutorul camerei, sate afgane desprinse parcă din alt timp și a adunat chipuri ale războiului, care spun singure povestea acestui loc. Figurile militarilor, ale copiilor din satele afgane ori ale oamenilor care se mișcă pe drumurile dintre orașe cu o siguranță pe care nu o aveau cu câțiva ani în urmă, sunt o oglindă plină de semnificații a acestei lumi. De aceea, aproape toate fotografiile expuse la Buzău sunt cu oameni – copii care se joacă, militari în misiune ori portrete ale afganilor – pentru că asta înseamnă războiul pentru jurnalistul Ilie Pintea: oameni. Fie că luptă, fie că zâmbesc ori privesc spre viitor, oamenii de aici spun povestea unei țări măcinate de război, așa că această abordare e cea mai potrivită pentru a ilustra Afganistanul așa cum l-a văzut el. Această expoziție a fost prezentată pentru prima dată în anul 2017 în Afganistan, cu ocazia Zilei Naționale a României, ca un omagiu adus eroului buzoian Mădălin Stoica, care şi-a pierdut viaţa în teatrul de război.
În anul 2018, cu ocazia Centenarului României, expoziția a fost prezentată, la Los Angeles, iar în 2019, aceasta a putut fi vizionată la Institutul Cultural Român din București și la Centrul de Presă al Societății Române de Radiodifuziune.
Ilie Pintea este corespondentul Radio România Actualități din anul 2000, iar din 2013 a însoțit de mai multe ori batalioanele românești dislocate în Afganistan. El a primit în 2018 Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, pentru activitatea sa alături de militarii români.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ