CINE NE CREDE MOLDOVENI?

0
140

“Dacă Buzăul nu e în Moldova, atunci cine e?”. Este o întrebare, aparent tendenţioasă pentru buzoieni, postată pe Facebook. Autorul? Ambasada Suediei în România. Simulând necunoaşterea geografiei şi a realităţii istorice locale, reprezentanţii ambasadei suedeze, cunoscuţi pentru postările nonconformiste, au reuşit să-i stârnescă pe internauţi. O dovedesc cele peste 600 de comentarii și peste 100 de distriburi.
Asta este părerea buzoienilor cu privire la faptul că sunt considerați moldoveni.
Fraza postată de Ambasada Suediei de la București, aluzie la glumele care circulă pe seama apartenenţei Buzăului la Moldova, le-a dat apă la moară internauţilor. Comentariile pro și contra au umplut pagina ambasadei, iar cei care au scris mesaje s-au întrecut în a-şi etala cunoştinţele geo-politice, ori umorul.
Înainte de faza cu pisica, Schrödinger a făcut un experiment cu Buzăul, ajungînd la concluzia că Buzăul este și nu este în Moldova. Cu alte cuvinte, între Buzău și Moldova există o conexiune cuantică. (Bunicii lui Schrödinger din partea mamei erau din Sărata Monteoru.)
Buzaul acest Åland Islands al Moldovei. La final a ramas in Tara Romaneasca primand considerentele teritoriale – pentru a nu crea enclave moldovenesti (sa nu uitam ca si Braila e in Tara Romaneasca) – in fata vointei populatiei alcatuita in majoritate de moldoveni….
Ca buzoian prin naștere, am spus în repetate rânduri că Buzăul e Mexicul Moldovei.
Și buzoienii ce se odihneau pe băncile din parcul din centrul orașului susțin că Buzăul este în Muntenia , dar au câte ceva de la moldoveni…lenea și accentul.
Tot mai mulți tineri buzoieni care au plecat la studii în București, sau alte orașe universitare din România, cât și în străinătate, sunt adesea băgați în aceeași oală cu moldovenii.
Am lăsat grupurile de buzoieni, care au rămas să dezbată în continuare dilema și am rugat ambasada Suediei să își expună punctul de vede cu privire la această postare. Reprezentanţa diplomatică a recunoscut că, mesajul a fost o provocare a simţul umorului celor care l-au citit.

AMBASADA SUEDIEI
Buna ziua! Aceasta postare a fost facuta în concordanta cu povestea funny si veche despre Buzau. Si noi avem colegi in ambasada nascuti si crescuti in Buzau. Ambasada nu are alte comentarii de facut pe marginea acestui subiect.

Am cerut și opinia unui istoric, care confirmă ceea ce noi buzoienii ştim, anume că că Buzăul este în Muntenia. Buzăul, geografic, nu se află în Moldova.
Așadar , Buzăul se află în Subcarpații de Curbură, o zona de confluență între cele trei mari regiuni istorice, aşa că e normal să existe influențe din toate aceste provincii româneşti. Însă, Buzăul este în Muntenia , căci râul Milcov a reprezentat dintotdeauna graniţa cu Moldova.

Iuliana Sîrbescu /Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ