CINE SE POATE PENSIONA ÎN 2017! Condiții: vârsta standard și stagiul de cotizare

0
123

Pensia pentru limita de vârstă este cea mai întâlnită categorie de pensie din sistemul public, obţinerea acesteia fiind condiţionată de atingerea vârstei standard de pensionare şi de efectuarea stagiului minim de cotizare. Cele două condiții sunt stabilite de lege, în funcție de data nașterii. Vârsta standard de pensionare este, în momentul de faţă, de 65 de ani pentru bărbaţi şi de 63 de ani pentru femei. Totodată, stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
În cazul bărbaților, regulile sunt asemănătoare, doar că diferă vârsta de la care aceștia se pot pensiona. Reprezentanții Casei de Pensii atrag atenția că dosarul de pensionare nu se poate depune mai devreme, ci numai din ziua în care condiţiile sunt îndeplinite efectiv.
Aceste reguli nu vizează persoanele care se bucură de reducerea vârstei de pensionare pentru muncă în condiţii mai dificile, ci doar persoanele care au muncit în condiţii normale. Cei ce au parte de reducerea vârstei standard de pensionare pot ieşi la pensie mai repede decât în mod normal.

DENISA IRIMIA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ