CIROZA HEPATICĂ, INAMICUL MUT AL CORPULUI

0
117

Statistici îngrijorătoare arată, de la an la an, un număr crescut a pacienților diagnosticați cu ciroză hepatica. Începând cu anul 2018 până în prezent, la Spitalul Județean de Urgență Buzău, Secția de Chirurgie Generală, s-a efectuat un studiu cu tema “Chirurgia peretelui abdominal la pacienții cirotici”, la inițiativa medicului Marius Anastasiu, șeful secției Chirurgie Generală. Studiul s-a desfășurat în parteneriat cu Spitalul Universitar Paris Nord și Spitalul Paul Brousse Villejuif, din Paris. 38% dintre pacienții diagnosticați cu această afecțiune se află în stadiul sever al boli.
Mortalitatea și complicațiile post-operatorii sunt ridicate în prezenta unei intervenții chirurgicale, situație ce poate conduce la o mortalitate de 7-10 ori mai ridicată decât în cazul operațiilor programate.
Rezultatele studiului realizat în parteneriat cu Spitalul Județean Buzău concluzionează că pacientul cirotic este un pacient foarte fragil biologic.
Dr. Marius Anastasiu: Ciroza este o maladie ireversibilă a ficatului caracterizată printr-o inflamație cronică ce antrenează distrucția celulelor hepatice și regenerarea lor anarhică sub forma de noduli. În final se ajunge la pierderea funcției de organ și a unor complicații grave. Diagnosticul de ciroză hepatică poate fi suspicionat clinic, însă pentru confirmare pot fi folosite metode cum ar fi biopsia hepatică și în unele cazuri imagistică :CT, RMN, ecografie”.
Într-un studiu recent publicat în Franța, costul total al îngrijirilor medicale aferente cirozei hepatice este de aproximativ 6,5 miliarde euro, dar costul social este estimat la 37,4 miliarde euro.

Iuliana Sîrbescu/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ