CNCD a sancționat doi șefi din Poliția Locală Râmnicu Sărat

0
81

Cei doi consideră că aspectele nu fac obiectul de activitate al CNCD
Doi șefi din cadrul Poliției Locale Râmnicu-Sărat au fost sancționați de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării după ce una dintre angajate a depus pe numele lor o plângere. Femeia, angajată în cadrul structurii de poliție locală a orașului, a relatat că cei doi i-au adăugat în fișa postului atribuții suplimentare, nu i-au acordat norma de hrană, a fost supusă unor hărțuiri fizice și amenințată că va fi dată afară în cazul în care va sesiza instituțiile statului. CNCD consideră că hărțuirea a avut și un substrat politic.
Angajata a început să fie hărțuită în urmă cu doi ani atunci când se pare doi șefi din cadrul Poliției Locale i-au adăugat noi atribuții în fișa postului făcând presiuni pentru ca femeia să accepte.

SURSA HOTĂRÂREA nr. 564 din 21.07.2021CNCD
“în fişa postului i-au fost adăugate şi atribuţiile de ordine şi linişte publică – făcându-se presiuni pentru semnarea în această formă – pentru ca ulterior să se confrunte cu convocarea la serviciu în zile declarate libere de către Guvernul României…”, se arată în hotătârea CNCD.
Potrivit documentului, hărțuirea angajatei de către șeful Direcției de Siguranță Rutieră și directorul instituției a avut și un substrat politic.

SURSA HOTĂRÂREA nr. 564 din 21.07.2021CNCD
“Pe parcursul anului 2020 cât şi în trecut, i-a fost obstrucţionată activitatea de control atât de Directorul instituţiei dar mai ales de către Şef Serviciu Siguranţă Rutieră prin diverse metode precum “Nu e nici o maşină disponibilă acum.”, “Lasă că te duci mâine”, totul culminând cu “Nu te duci pe construcţii. Tot ce e de construcţii îmi spui mie.” Dacă însoţea un coleg singur pe compartiment în activităţile acestuia li se spunea să nu meargă în altă parte iar dacă pe itinerariul parcurs întâlneau o construcție şi opreau pentru control li se reproşa “Ce ați căutat acolo?” sau erau sunaţi pentru a reveni la bază urgent sub pretextul că are altcineva nevoie de maşină. Prin aceste şicanări sistematice …hărţuirea capătă o nuanţă politică întrucât i-a fost reproşat faptul că “nu este orientată” atunci când efectuează controlul şi nu ţine cont de funcţia, prietenii sau activităţile pe care le desfăşoară cel verificat”.
Situația dramatică prin care a trecut angajata la locul de muncă a presupus chiar hărțuiri fizice și neacordarea unor drepturi cum ar fi norma de hrană.

“O situaţie discriminatorie s-a petrecut şi în anul 2019 când a participat la cursuri de formare profesională şi nu a primit norma de hrană pentru perioada aferentă, deşi toţi colegii care au participat la astfel de cursuri, inclusiv contabila, au primit norma de hrană întreagă… Pe parcursul ultimilor ani, petenta a fost hărţuită moral şi chiar fizic de fostul coleg de birou… Acesta a îmbrâncit – o intenţionat de mai multe ori, de două ori, chiar în faţa Şefului Serviciului Siguranţă Rutieră, ce deţine şi funcţia de consilier de etică, acesta spunându-i ulterior “Apreciez că n-ai făcut un caz din asta”, se mai arată în raportul CNCD.
Totodată femeia a fost amenințată că în situația în care se va adresa unei instituții cu plângeri, atunci nu va mai lucra niciodată în Poliția Locală.
“ …în cadrul unei discuţii cu Directorul Executiv şi Şef Serviciu Siguranţă Rutieră, acesta din urmă a ameninţat-o că, dacă ea sau alt coleg din cadrul compartimentelor vor solicita sprijinul vreunei instituţii nu mai intră în Poliţia Locală şi că îi plimbă dânsul peste tot şi le arată că nu au dreptate.”
În altă ordine de idei, reclamanții sunt de părere că aspectele precizate în plângere de angajata Poliției Locale nu ar face obiectul activității CNCD.
“…nu există niciun raport de subordonare ierarhică între acesta şi petentă, atribuţiile de serviciu pe care dânsa le are fiind stabilite de directorul executiv căruia i se subordonează în mod direct şi nemijlocit. Reclamatul apreciază faptul că cele relatate de petentă nu se circumscriu …competenţelor CNCD. Reclamatul consideră că stabilirea unor sarcini de serviciu de către şeful ierarhic superior în scopul atingerii obiectivelor şi indicatorilor instituţiei, nu poate fi considerată o formă de discriminare sau hărţuire…”.

Cu toate acestea CNCD a constatat că în acest caz poate fi vorba despre discriminare iar cei doi șefi ai poliției locale au fost sancționați cu avertisment și totodată li s-a recomandat să nu mai genereze situații tensionate și ostile la adresa angajatei.

“ Se întrunesc elementele constitutive ale faptei de discriminare ..Se aplică reclamaților – Șef Serviciu Disciplină și Siguranță Rutieră și – Director Executiv sancțiunea avertismentului, formulând totodată recomandarea de a evita în adresare formulări susceptibile să genereze un cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv”, se arată în decizia CNCD

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ