Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit astăzi pentru a stabili măsurile ce se impun ca urmare a avertizărilor meteorologice de vreme rea. Toate structurile Ministerului de Interne au intrat în stare de alertă şi sunt pregătite să intervină, alături de alţi factori de răspundere acolo unde situaţia va deveni periculoasă pentru populaţie. De asemenea s-a decis închiderea drumurilor naţionale care tranzitează judeţul Buzău, pe toată perioada codului roşu.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un mesaj de atenționare COD ROȘU de vreme rea la nivelul mai multor județe, printre care și județul Buzău.
Avertizare meteorologică este valabilă în intervalul 5 februarie, ora 18.00 – 6 februarie, ora 08.00, de viscol puternic, rafale de peste 100 – 120 km/h și vizibilitate redusă spre zero. Efectivele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău sunt pregătite să intervină în teren împreună cu ceilalţi factori responsabili, în cazul producerii unor situaţii de urgenţă cu efecte negative asupra comunităţilor.În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor prognozate, vor fi activate grupele operative şi suplimentate efectivele, pentru asigurarea intervenţiei imediate la solicitările cetăţenilor. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, convocat de prefectul Leonadr Dimian a decis ca drumurile să fie închise pe perioada cât este în vigoare codul roşu.
Pentru prevenirea unor situaţii nedorite, precum accidentele grave sau blocajele în trafic, polițiștii recomandă conducătorilor de autovehicule ca, înainte de a porni la drum, să se intereseze cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă, situaţia meteorologică existentă și să își echipeze autovehiculul cu anvelope corespunzătoare sezonului rece. În timpul deplasării, cei de la volan trebuie să manifeste permanent prudenţă, să reducă viteza de deplasare în zonele cu carosabil alunecos, precum şi în apropierea trecerilor pentru pietoni, să-şi asigure o bună vizibilitate din autovehicul, prin curăţarea parbrizului, lunetei şi geamurilor laterale, să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele dinainte, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, să nu frâneze sau să vireze brusc şi să utilizeze, cu precădere, frâna de motor. Când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă, conducătorii auto au obligaţia să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora.De asemenea, conducătorii auto sunt sfătuiţi să respecte indicaţiile agenţilor rutieri aflați în trafic şi să oprească doar în locurile special amenajate pentru a nu afecta fluența traficului.
Laurenţiu Marinov/Robert Oprea