Lipsa forţei de muncă în construcţii a determinat tot mai mulţi constructori din Buzău să apeleze la angajaţi din afara ţării. 25 de muncitori din India lucrează începând de marți la reabilitarea Colegiului Național Mihai Eminescu. Lor li se vor alătura în perioada următoare și alții.
Firma care lucrează la reabilitarea clădirii Colegiului Național Mihai Eminescu a adus, săptămâna aceasta, 25 de muncitori indieni. Cosntructorul va suplimenta numărul acestora în vederea finalizării proiectului anul viitor, iar elevii să poată reveni într-un spațiu nou, complet refăcut. Muncitorii indieni sunt dornici de muncă și implicați în ceea ce fac, după cum recunosc și angajatorii. Pentru muncitorii străini s-au amenajat dușuri, vestiare, dormitoare și sală de mese în incinta Colegiului Național Mihai Eminescu. Masa le este asigurată zilnic prin firme de catering.
Forță de muncă din afară este un fenomen întâlnit destul de des. Locuri de muncă vacante pentru muncitori calificați sunt în jur de 300 pe zi, cu alte 300, dacă se iau în calcul și locurile de muncă din străinătate. În jur de 1000 de persoane se angajează pe zi. Având în vedere faptul că angajatorii cer forță de muncă calificată, importarea forței de muncă devine un fenomen normal.
Sunt multe domenii în care se caută muncitori calificați. Printre acestea se numără: domeniul contrucțiilor: sudor, zidar, faianțar, structurist, domeniul industriei grele prelucrătoare: strungari, frezori, sudori, rabotori, rectificatori, domeniul serviciilor hoteliere: recepționer, bucătar, picolo, ospătar, cameristă. Cum forța de muncă de pe piața românească este mică sau aproape deloc, angajatorii caută să-și mențină obiectul de activitate și cifra de afaceri importând forța de muncă. Autoritățile cred că acest fenomen se va intensifica, mai ales fiindcă angajatorii au nevoie și cer forță de muncă calificată.
Mediul economic din Buzău este dinamic și în dezvoltare, iar în situația în care forța de muncă nu se va regăsi la nivel local, se va lua în calcul intensificarea importării acesteia.
Denisa Irimia/Robert Oprea