COMEMORARE ÎN TRANSNISTRIA

0
52

Momente emoţionante trăite de membrii delegaţiei Consiliului Judeţean Buzău care au vizitat Republica Moldova la sfârşitul săptămânii trecute. Alături de gazdele de la Consiliul Raional Dubăsari, ei s-au recules, la Monumentul Eroilor căzuţi pe câmpul de luptă în conflictul armat de pe Nistru.
Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, omologul său de la Dubăsari, Grigore Policinschi şi Adrian Sârbu, reprezentantul Ambasadei României în Republica Moldova au depus flori şi au păstrat un moment de reculegere la monumentul eroilor din localitatea Coşniţa, unde se află sediul administrativ al Consiliului Raional Dubăsari. Monumentul a fost ridicat în onoarea eroilor care au căzut pe câmpul de luptă în conflictul armat de pe Nistru, din anii 1991-1992, pentru suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova. Gazdele de la Dubăsari le-au relatat buzoienilor, cu ocazia întâlnirii pe care au avut-o la sfârşitul săptămânii trecute, cum au decurs luptele de la începutul anilor 90 între moldoveni şi separatiştii transnistreni. Despre jertfa celor care au murit în luptă, la începutul anilor 90, preşedintele Consiliului Judeţean a spus că a fost un act istoric.
Preşedintele Consiliului Raional Dubăsari, Grigore Policinschi, veteran al războiului din Transnistria, şi negociator de pace, este mâhnit că situaţia nu s-a îndreptat nici până acum.
Urmările conflictului din perioada 1991-1992, pot fi văzute, într-adevăr şi astăzi. Raionul Dubăsari este parţial controlat de separatiştii transnistreni, iar oraşul de reşedinţă, este ocupat de aceştia. Astfel administraţia raionului a fost mutată din oraşul Dubăsari în satul Coşniţa în zona de securitate, iar apropierea Nistrului se află numeroase puncte de control militare, iar şoseaua este străjuită de soldaţi înarmaţi şi tancuri.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ