Comerțul online de medicamente, din surse necontrolate din România, riscă să devină un fenomen periculos și tot mai greu de controlat. Pe de altă parte, această modalitate de achiziționare a unor medicamente periculoase deschide ușa pentru traficul de droguri. Un exemplu clar în acest sens este cazul prezentat săptămâna trecută, de procurorii DIICOT- Serviciul Teritorial Cluj.
Mai exact, ei au destructurat o grup infracţional organizat specializat pe trafic de droguri de risc şi de mare risc. Membrii grupării preluau comenzile de medicamente pe care clienţii le efectuau în sistem online (de pe site-uri de farmacii online) printr-un ,,call-center” ce funcționa în județul Cluj. Din acest grup care vindea, ilegal, medicamente pe piața românească făceau parte și o serie de farmacii.
Comerțul online de medicamente nu este reglementat deocamdata, în România. Un proiect de lege care ar urma să stabilească un cadru legal pentru funcționarea farmaciilor online se află în proces de adoptare. Respectivul proiect legislativ reglementează vânzarea de produse medicamentoase prin intermediul internetului, însă doar a celor care se eliberează fără prescripție medicală. Președintele Colegiului Farmaciștilor din Buzău, Răzvan Prisada consideră că acest proiect nu este necesar și că nu face altceva decât să deschidă ușa pentru posibilele ilegalități.
Pe lângă drogurile cunoscute, cannabis, hașiș, cocaină, heroină și multe altele, consumatorii de astfel de substanțe, care nu au banii necesari să le achiziționeze, apelează și la varianta cumpărării online a unor medicamente ce au în compoziția lor narcotice sau substanțe cu efect asemănător. Principalul motiv de îngrijorare este faptul că unele farmacii virtuale vând medicamente care în mod normal se eliberează numai la recomandarea medicului. O copie după o rețetă este sufiecientă pentru a avea acces la medicamente care pot avea efecte psihotrope dacă sunt amestecate cu alte substanţe.(Dana Sin)