Într-o zonă subcarpatică a Buzăului, pe o coastă de deal, sub poala pădurii, într-un decor mirific, unul dintre urmașii ctitorilor Bisericii „Sf. Nicolae”, Constantin Săseanu, om de vază al satului Bâscenii de Jos al comunei Calvini și fost primar al comunei, a început în 1907, lucrările de construcție a conacului ce va fi reședința familiei. Conacul, monument de arhitectură ce face parte din patrimoniul național, se întinde pe o suprafață de 264 de metri pătrați, având în componența sa 6 camere așezate simetric, câte 3 de o parte și de alta, terminându-se cu două terase. Construcția este impunătoare, prin camerele sale spațioase înalte de aproape 4 metri, ea păstrându-și farmecul prispei înălțate de stâlpi de lemn, iar acoperișul a fost învelit cu tablă plumbuită adusă din Berlin în 1907, prin Casa Regală.
Interioarele spațioase au fost ornate cu elemente decorative deosebite, pereții și tavanele din cinci camere fiind împodobite cu tapet. În prezent, se mai păstrează tapetul pe tavan într-o singură cameră, aici putându-se vedea foarte clar blazonul familiei și Stema Regală. Din mobilierul masiv de lemn, șifonierul și oglinda au peste 100 de ani. Conacul Săseanu are o istorie zbuciumată. A supraviețuit marilor cutremure din noiembrie 1940 și din martie 1977.
Regimul comunist și-a pus amprenta și pe acest conac, o adevărată bijuterie arhitectonică.
În urma acestei ocupări abuzive, treptele din fața clădirii, precum și terasa au fost degradate din cauza depozitării necorespunzătoare a unor mărfuri precum sarea, ori butoaie cu ulei și petrol lampant. Din interior au demolat o sobă din faianță pe care au distrus-o. Abia după 1977, familia a reușit să intre în posesia conacului, urmând ca în anul 2012, cu eforturi materiale consistente din partea urmașilor familiei Săseanu, să înceapă și mai apoi să fie finalizate lucrările de restaurare a conacului.
Lucrările de reabilitarea, restaurare și conservare au constat în înlocuirea tâmplăriei ornamentale deteriorate, consolidarea fundației, aplicarea plăcilor de rigips pe tavanul celor două terase, iar în locul mozaicului degradat s-a montat gresie.
Din cauza trecerii timpului și a deteriorărilor provocate urmare a folosirii părții din față a conacuilui de magazinul sătesc, s-a vopsit și o parte din tâmplăria interioară,, cealaltă parte păstrând și acum vopseaua originală de când a fost construit conacul. În anul 2005, atât conacul Săseanu cât și Biserica ,,Sf.Nicolae” – ctitorită de Teodor și Ancuța Săseanu în 1775, au fost declarate monument istoric și fac acum parte din patrimoniul național.
(Dana Sin)