CONSTANTIN TOMA, PÂRÂT, DIN NOU, LA DNA | Războiul Toma-Tescaru, într-o nouă fază

0
111

“Continuand sirul ilegalitatilor initiate in iulie 2016, prin hotararile 108 si 109, si intarite in septembrie 2016, prin hotararile 165 si 166, primarul Constantin Toma a initiat si trecut prin Consiliul Local Municipal hotararile nr. 26 si 27/02.02.2017. Cele două hotărâri vizează schimbarea abuzivă a conducerii companiei și modificarea actului constitutiv…. ele incalca angajamentele asumate de municipalitate in momentul accesarii programelor finantate din bani europeni. Din aceste considerente, Compania de Apa Buzau va depune la Directia Nationala Anticoruptie, luni, o noua sesizare penala pentru abuz in serviciu primarului municipiului Buzau.”

Este cea de-a doua sesizare pe care Ionel Tescaru, directorul Companiei de Apă, o depune la DNA împotriva adversarului său declarat, primarul Constantin Toma. Managerul Companiei îl acuză pe edil de abuz în serviciu pentru că ar fi intervenit în modificarea actului constitutiv al societății fără a avea atribuții în acest sens. Reprezentanții Companiei de Apă nu au dorit să ofere un punct de vedere, dar au precizat că modificările în componența conducerii sau a consiliului de administrație se pot face doar de către autoritatea tutelară, adică Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “Buzău 2008”. Compania este guvernată de Asociația din care fac parte mai mulți primar, astfel încât un singur om nu are drept de a schimba un consiliu de administrație sau un director. Pe de altă parte, având în vedere că Primăria Buzău deține 75% din acțiunile Companiei de Apă, edilul orașului a aprobat, în ultima ședință a Consiliului Local Municipal, componența Consiliului de Administrație al operatorului de apă. Astăzi, primarul Constantin Toma a declarat că plângerea nu îl afectează, ba mai mult, își dorește ca procurorii anticorupție să îi dea curs. Aceaasta a doua plângere i-a ridicat mingea la fileu primaurlui Toma, care a declanșat o serie de acuzații împotriva lui Ionel Tescaru. Conform comunicatului de presă remis de Comania de Apă, demersurile primarului nu conduc decât la pierderea unor finanțări în valoare de milioane de euro.

Ministerul Fondurilor Europene, ANRSC si BERD au transmis deja puncte de vedere oficiale privind incalcarea, prin adoptarea acestor hotarari, a cadrului legal in vigoare aplicabil si consecintele grave ce decurg din acestea, respectiv rambursarea fondurilor europene deja investite si pierderea finantarilor ce vor urma in exercitiul 2014 – 2020, in valoare de peste 200 de milioane de euro. “

 

Florin Zafiu/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ