CONSULTĂRI PRIVIND BANCA DE GENE DE LA BUZĂU

0
33

Înfiinţarea Băncii de Gene pentru Legumicultură, rămâne o prioritate pentru liberalii buzoieni. Ministrul Agriculturii Adrian Oros a declarat, marţi la Buzău că va lua o hotărâre în acest sens după ce se va consulta cu specialiştii din mediul academic. Astfel, este posibil ca Banca de Gene de la Buzău să funcţioneze în paralel cu cea de mai mică anvergură care există la Suceava.
Necesitatea înfiinţării unei bănci de gene la Buzău va fi decisă, cel mai probabil de specialişti, nu de politicieni. Proiectul, care a deocamdată este blocat, deşi a fost aprobat printr-o hotărâre de guvern, ar putea să fie pus în practică dacă şi cercetătorii din universităţile de profil şi membrii Academiei de Ştiinţe Agricole îl vor considera oportun. Readus în actualitate prin intervenţia candidaţilor liberali de la Buzău la alegerile parlamentare de luna viitoare, proiectul Băncii de Gene este, acum, acceptabil şi pentru ministrul Agriculturii Adrian Oros, care, iniţial nu ar fi fost de acord cu acesta. El a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o marţi dimineaţă la sediul PNL Buzău că este la curent cu acest subiect ce face acum obiectul unie analize.
Cadidatul PNL Buzău pentru Senat, Vlad Pufu, susţinător al înfiinţării Băncii de Gene a arătat că orgoliile au ţinut proiectul pe loc, până acum.
În urmă cu un an, Guvernul a aprobat înființarea Băncii Naționale de Gene pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale de la Buzău şi urma să fie condusă de reputatul cercetător Costel Vânătoru. Proiectul datează din anul 2017 și constă în înființarea la Buzău a unui centru în care să fie stocate toate soiurile de legume, plante medicinale și aromatice, atât din țară, cât și din străinătate. Necesitatea înființări unui astfel de centru a apărut ca urmare a dispariției a mii de soiuri de legume și plante autentic românești. Pentru că nu au putut fi depozitate într-un loc potrivit, semințele fie s-au pierdut, fie au ajuns în bănci de gene din alte țări. În prezent există o bancă de gene la Suceava, iar cea de la Buzău a fost însă blocată. Dacă deschiderea efectivă a acesteia din urmă este oportună, ar urma să decidă Ministerul Agriculturii după consultări cu cercetătorii de la Academia de Ştiinţea Agricole şi specialiştii în domeniu.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ