CONTINUĂ REVOLTA PROFESORILOR

0
1591

Nemulțumirile profesorilor legate de desființarea sau transformarea unor clase de liceu în unele de școală profesională par să nu-și găsească rezolvarea. Zeci de cadre didactice și-au strigat, joi, nemulțumirea în curtea Inspectoratului, unde nu au primit deloc vești bune din partea șefilor învățământului buzoian. Apoi profesorii au mers și la Consiliul Județean pentru a-și spune păsurile.
Peste 50 de persoane, profesori, părinți și reprezentanți ai Sindicatului Învățământului Preuniversitar au protestat, joi dimineață, cu pancarte și vuvuzele în curtea Inspectoratului Școlar, cerând explicații pentru decizia de a tăia clase de liceu și de a le transforma în clase de profesională. Protestatarii reclamă că, de la apariția ordinului dat de ministrul Ecaterina Andronescu, numele liceelor la care ar urma să se facă tăierile de clase s-a tot schimbat fără nicio justificare. După ce s-a anunțat renunțarea la clase de liceu la Liceul „Victor Frunză” din Râmnicu Sărat, Meserii și Servicii, Liceul Agricol sau Liceul „Grigore Moisil”, astăzi pe lista neagră au apărut Liceul Berca, Liceul Beceni, ambele cu o singură clasă de liceu. Asta înseamnă că, după tăierea clasei, acele două instituții de învățământ își vor pierde statutul de liceu. În plus, și la Liceul din Pogoanele ar urma să se taie o clasă de liceu din cele două existente.
Și părinții sunt îngrijorați din cauza acestor schimbări. Unii se tem că nu își vor mai putea susține copiii să continue studiile, mai ales că mulți dintre ei nu-și permit să-i trimită să studieze la un liceu din oraș.
În fața protestatarilor a ieșit inspectorul general Florina Stoian care le-a spus că decizia nu depinde de ea și i-a îndemnat să ceară explicații la Ministerul Educației.
După ce inspectorul general a intrat în birou, liderul sindical Ion Dobre a fost sunat de către ministrul Ecaterina Andronescu, îngrijorată că scandalul s-ar putea muta la București. Neprimind nicio garanție din partea ministrului, protestatarii au spus că vor să vorbească cu un om politic. Delegația s-a îndreptat către Consiliul Județean, cerând o întrevedere cu președintele Petre Emanoil Neagu.
Potrivit ordinului dat de ministrul Educației, acesta stabilea tăierea de clase de liceu în funcție de încadrarea în buget, astfel încât Colegiul Hasdeu, Eminescu și Pedagogicul erau cele afectate. Inițial, la Buzău, s-a cerut reducerea a 15 clase de liceu, iar ulterior s-a negociat tăierea a 11 clase. Astfel, nouă clase din liceele tehnice și tehnologice vor fi transformate din clase de liceu în clase de profesională, și vor fi tăiate două clase, în loc de șase, de la liceele teoretice.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ