Tot mai mare de incendii de vegetație sunt semnalate , în ultima perioadă, pe raza judeţului Buzău. Dacă în anul 2019 au fost afectate 5000 de hectare de teren, anul acesta, în aproape două luni, aproximativ 1100 de hectare au ars deja.
Numai în ultimele câteva zile, pompierii au intervenit pentru stingerea mai multor incendii de vegetație. În comuna Zărnești au ars 50 de hectare, în comuna Merei, la Izvorul Dulce – 1000 de metri pătrați, iar pe 14 februarie, alte 10 hectare la Vintilă Vodă. Încălzirea globală și episoadele accentuate de caniculă, combinate cu secetă prelungită sunt câteva dintre motivele care stau la baza provocării celor mai multe incendii de vegetație. La acestea se adaugă și neglijența oamenilor. Și în județul Buzău, în ultimele luni, mai multe hectare au ars în urma izbucnirii incendiilor de vegetație, lăstăriș și mărăciniș.
Arderea intenţionată de vegetație uscată se poate realiza numai cu acordul Agenției de Mediu și şi în baza unui permis de lucru cu foc din partea autorităților locale. De asemenea, trebuie luate în calcul și o serie de măsuri preventive: desfășurarea arderii să se realizeze sub supraveghere, numai pe timp de zi și în condiții meteorologice fără vânt, colectarea în grămezi a vegetației uscate și a resturilor vegetale se va face în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată, suprafața din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 metri să fie curățată de vegetație, arderea să se efectueze în zone care să nu permită propagarea incendiului, focul se va stinge total înainte de părăsirea locului arderii.
Natura are cel mai mult de suferit în urma acestor incendii. Pot fi distruse unele tipuri de plante, pot dispărea rase de animale, iar anumite zone din natură pot fi afectate permanent.
Andreea Zaleschi/Robert Oprea