CONTRE ÎNTRE PRIMAR ȘI DIRECTORUL MUZEULUI

0
198

Contre între primarul municipiului Buzău și directorul Muzeului Județean. Disputa dintre cei doi a plecat de la manualul de istorie lansat de municipalitate, în care au fost strecurate mai multe greșeli identificate de Daniel Costache. Iritat de declarațiile directorului de la Muzeu, Constantin Toma îl acuză de afirmații mincinoase și denigratoare.
Beta
Dispută între primarul Constantin Toma și directorul Muzeului Județean, Daniel Costache. Totul a plecat de la corectitudinea datelor din ”Istoria județului Buzău”, un auxiliar didactic lansat luni, de Primărie. Daniel Costache, doctor în istorie, a afirmat că lucrarea lansată la Colegiul Pedagogic ar conține greșeli științifice, care i-ar putea induce în eroare pe elevii claselor a șaptea. Afirmațiile au fost făcute în cadrul unui material de presă realizat de către Televiziunea Română. Imediat după vizionarea reportajului, primarul Constantin Toma a transmis un comunicat de presă în care îl acuză pe directorul Muzeului Județean de afirmații mincinoase și denigratoare.

La rândul său, directorul Muzeului Județean a publicat o scrisoare adresată primarului municipiului Buzău, în care a explicat, punctual, fiecare greșeală strecurată în manual.
”(…) Domnule Primar, consider că ar fi fost firesc din partea dumneavoastră să dispuneți o verificare a problemelor semnalate și abia apoi să eliberați către presă un comunicat pe care mă abțin să îl cataloghez. Funcția vă responsabilizează la cumpătare și echilibru. Așa cum bine știți, și se poate lesne dovedi prin corespondența pe care am avut-o atunci când ați solicitat acces la informații și fotografii din patrimoniul muzeului, am susținut ideea unui ”manual de istorie locală” și am făcut tot posibilul pentru a sprijini acest demers al Primăriei mun. Buzău. (…) Faptul că cel puțin capitolul analizat prezintă erori reprezentate de omisiuni, date inexacte și formulări cel puțin nefericite, faptul că nu s-a mai considerat oportun ca specialiștii instituției noastre să fie consultați pe un text parțial sau final nu este vina mea. De altfel v-am și comunicat printr-o Adresă din mai-iunie 2019 că ”Ținând cont de faptul că nu ne este cunoscut textul manualului a fost dificil să facem o selecție mai riguroasă a fotografiilor. Vă asigur că educația mă îndeamnă să nu vă răspund cu aceeași monedă, iar rațiunea îmi spune că am destule direcții constructive să îmi canalizez energia. Prin urmare doar vă sugerez o aprofundare în liniște a celor semnalate, alcătuirea unei erate și distribuirea acesteia odată cu suportul didactic”, transmite directorul Muzeului Județean .
Lucrarea ”Istoria județului Buzău”, lansată la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret”, este deja folosită de către elevii claselor a VII-a.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ