COPACII DIN CRÂNG, AFECTAȚI DE BOLI

0
130

Ulmii din pădurea Crâng sunt atacați de o ciupercă și se usucă de la an la an. Pentru a înlătura extinderea ciupercii, Ocolul Silvic taie copacii bolnavi. Buzoienii care au auzit zgomot de drujbe au sesizat imediat Primăria, care, deocamdată, nu administrează decât zona amenajată a parcului Crâng.
Tăierile de copaci din Parcul Crâng au început încă de acum doi ani, atunci când o ciupercă a început să afecteze tot mai mulți ulmi. Tăierile de copaci uscaţi practicate de Ocolul Silvic Buzău în pădurea Crâng au ajuns într-o zonă apropiată de gardul parcului dintre poarta Crângului şi Spitalul Judeţean. Autorităţile cer buzoienilor să dea dovadă de înţelegere pentru că doar aşa se va limita răspândirea bolii.
Buzoienii care au auzit zgomotul de drujbe au sesizat imediat Primăria că se fac tăieri de copaci pe domeniul public. Însă deocamdată municipalitatea nu a intrat în posesia Crângului, în prezent Direcţia Silvică Buzău este singura în măsură să gestioneze pădurea Crâng.
Ulmii care au fost atacaţi de această boală sunt măcinaţi pe dinăuntru şi se usucă destul de rapid. La un vânt mai puternic, copacii sau ramurile uscate s-ar putea prăbuşi şi ar putea pune în pericol buzoienii ieşiţi la plimbare în aer curat.
Pădurarii au marcat copacii bolnavi pentru a fi tăiaţi şi a se stopa astfel propagarea bolii în tot Crângul. Până când pădurea Crâng va fi trecută în administrarea Primăriei, societatea Urbis Serv se ocupă doar de întreţinerea ariei amenajate a parcului, delimitată prin borne de zona de pădure. Lemnul rezultat din tăierea copacilor bolnavi este de calitate inferioară şi va fi valorificat integral către populaţie ca lemn de foc.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ