COPII ABANDONAȚI DIN CAUZA SĂRĂCIEI

0
406

Douăzeci și opt de copii au fost abandonați în anul 2019 în județul Buzău. Potrivit surselor oficiale, în prima jumătate a acestui an, 17 nou născuți au fost părăsiți în Maternitatea Buzău și un copil la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean. Abandonul copiilor în unităţile sanitare este un subiect sensibil și rămâne un fenomen social greu de combătut. Rata abandonurilor nou-născuţilor şi a copiilor mici în maternităţi şi spitale de pediatrie tinde să rămână la cote alarmante.
Cei mai mulţi copii au fost abandonaţi imediat după naştere, alţii au fost aduşi pentru tratamente în secţiile de pediatrie şi lăsaţi acolo. Aceşti copii sunt, cel mai adesea, rezultatul unei sarcini nedorite. Sărăcia și faptul ca alți copii o așteapă acasă, o îndeamnă pe mămică să alegă cea mai cruntă variantă pentru noul născut, aceea de a-l lăsa pe un pat de spital.
Autorităţile abilitate sunt sesizate de către unitățile spitalicești, iar acestea decid ce este mai bine pentru mamă și copil. Se încearcă integrarea lor în familia extinsă, iar dacă nu este posibil se caută un asistent maternal pentru a oferi copilului condiții bune de trai. Totodată mămica poate primi găzdiure împreună cu bebelușul în Centrului maternal din subordinea DGASPC Buzău.
Abandonul reprezintă cea mai gravă formă de neglijare a copiilor . Un lucru demonstrat de nenumărate studii este acela că un copil prezintă carențe în dezvoltarea psiho-afectivă, intelectuală, socială şi motorie din cauza lipsei afecțiunii părinteşti, a unei îndrumări corespunzătoare.

Iuliana Sîrbescu/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ