COPIL EXECUTAT SILIT DE CĂTRE SPITAL

0
46

O fetiţă a aflat că ar putea fi executată silit de Spitalul de Urgenţă Buzău, unde a fost internată acum 5 ani. Fetiţei i s-a cerut să comunice urgent numărul dosarului penal deschis după accidentul rutier în care a fost rănită. Copila a aflat că ar putea fi obligată să achite cheltuielile de spitalizare, deşi Constituţia garantează dreptul copiilor la asistenţă medicală gratuită. De cealaltă parte, reprezentanții Spitalului Județean spun că notificarea trimisă oblige părinții fetiței să comunice informații despre dosar și despre persoana care se face vinovată de rănirea copilei.
Executorul judecătoresc a înştiinţat-o pe fetiţa în vârstă de 8 ani că Spitalul de Urgenţă Buzău a cheltuit aproape 500 de lei pentru îngrijirea sa. Ilinca avea trei ani când a fost lovită uşor într-un accident rutier provocat chiar de tatăl său. Copila a fost internată trei zile la Chirurgie Pediatrică. După cinci ani, spitalul a notificat-o să comunice numărul dosarului penal deschis după accident. Fetiţa este anunţată că, dacă nu o face în cinci zile, spitalul poate apela şi la executarea silită pentru recuperarea cheltuielilor. Poliţia a cercetat cauzele accidentului din august 2013 şi s-a decis neînceperea urmăririi penale.
Cei de la spitalul din Buzău spun că sunt obligaţi de un articol din Legea sănătăţii să recupereze cheltuielile cu spitalizarea de la cei care aduc daune sănătăţii altora şi chiar propriei persoane. Articolul invocat prevede că poţi fi pus la plată chiar şi dacă ţi-ai făcut rău singur fără intenţie.
Reprezentanții Spitalului Județean spun că, în prima etapă, au trimis notificări către persoanele vătămate pentru a obține informații despre cel care a rănit copiii. Nu au primit datele de care aveau nevoie pentru a-și direcționa atenția către făptuitorul ce avea obligația să achite cheltuielile de spitalizare, așa că au recurs la ajutorul unui executor judecătoresc.
Cu alte cuvinte, reprezentanții Spitalului Județean spun că notificarea a fost înțeleasă greșit de către părinții fetiței pentru că documentul trimis avea rolul de a obține informații despre cel pe care legea îl obligă să suporte cheltueilile de judecată și nu de a recupera suma de la fetița rănită.
Copila avea trei ani când a fost lovită uşor într-un accident rutier provocat chiar de tatăl său. Aceasta a fost internată trei zile la Chirurgie Pediatrică. Fratele ei a fost rănit mai grav atunci. A fost transferat cu elicopterul SMURD la un spital din Bucureşti, unde a fost internat 10 zile. Acesta nu a primit însă nicio notificare.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ